Μία νέα απόφαση καθορίζει τα δικαιολογητικά για την απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας για άτομα με αναπηρία (Αμεα).
Σύμφωνα με την απόφαση η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για ανθρώπους με αναπηρία χορηγείται για ένα όχημα, μέσω διαλειτουργικότητας των πληροφοριακών συστημάτων της ΑΑΔΕ και των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). του e- ΕΦΚΑ, αντλώντας τις αναγκαίες πληροφορίες κωδικοποιημένα σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, από τις Γνωστοποιήσεις Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του ΚΕΠΑ του e-ΕΦΚΑ αλλά και κατόπιν διασταυρώσεων από άλλα υποσυστήματα της ΑΑΔΕ, με την υποβολή αιτήματος.
Συγκεκριμένα, το αίτημα για την απαλλαγή υποβάλλεται από τον φορολογούμενο/δικαιούχο ανάπηρο για όχημα ιδιοκτησίας του ή από τον ασκούντα την γονική μέριμνα ή την επιτροπεία για τα οχήματά τους προς εξυπηρέτηση των αναγκών του ανήλικου αναπήρου, στην πλατφόρμα myCAR της ΑΑΔΕ, με την προϋπόθεση δήλωσης της σχέσης στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και αφού συμπληρώσει ο φορολογούμενος τον ΑΜΚΑ του ατόμου κι έχοντας ρητά δώσει συγκατάθεση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αναπήρου από την ΑΑΔΕ.
Ακόμη επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι για να υποβάλλουν το ηλεκτρονικό αίτημα, θα πρέπει να ενημερώσουν/ επικαιροποιήσουν, σε κάθε περίπτωση το Μητρώο της ΑΑΔΕ με τα ορθά στοιχεία που τους αφορούν και ειδικότερα τη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας και της σχέσης με τους ανήλικους αναπήρους.
Τα στοιχεία που αντλούνται ή διασταυρώνονται είναι τα εξής:
α. Το είδος πάθησης και του ποσοστού αναπηρίας σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α.1235/2021 (Β’ 5083) κοινή απόφαση των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,
β. τη διάρκεια ισχύος της Γνωστοποίησης Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας,
γ. Διασταύρωση με το Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων της ΑΑΔΕ για μη ύπαρξη άλλου οχήματος για το οποίο να έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τέλη κυκλοφορίας κατά το ίδιο έτος,
δ. Διασταύρωση με το υποσύστημα του μητρώου της ΑΑΔΕ για την πλήρωση των προϋποθέσεων
Επιπλέον, δηλώνεται υπεύθυνα στην πλατφόρμα myCar από τον αιτούντα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και ότι δεν έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει συνιδιοκτησία του οχήματος απαιτείται η έγκριση του αιτήματος από το σύνολο των ιδιοκτητών/κατόχων του οι οποίοι θα ενημερώνονται σχετικά με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου να εκδοθεί η βεβαίωση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας. Σε περίπτωση μη αποδοχής του αιτήματος από όλους τους συνιδιοκτήτες το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής των τελών κυκλοφορίας, η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται και οφείλονται τέλη κυκλοφορίας.
Σε περίπτωση μη δυνατότητας άντλησης του συνόλου της πληροφορίας, τότε το αίτημα υποβάλλεται από τον φορολογούμενο/ανάπηρο ή τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή επίτροπο ή δικαστικό συμπαραστάτη για εξέταση στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου της απαλλαγής προσώπου ή το ΚΕΦΟΔΕ.
2. Σε περιπτώσεις μη διαλειτουργικότητας με την ΑΑΔΕ ή τεχνικής αδυναμίας της πλατφόρμας myCAR, υποβάλλεται το αίτημα για τη χορήγηση απαλλαγής στη ΔΟΥ/ΚΕΦΟΔΕ φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου απαλλαγής προσώπου μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου»: https://myaade.gov.gr. επισυνάπτοντας τα εξής δικαιολογητικά:
α) Αίτηση, με την οποία ζητείται η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας
β) Υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει:
βα) ότι δεν έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕΠΑ,
ββ) ότι δεν έχει χορηγηθεί απαλλαγή σε άλλο όχημα κατά το ίδιο έτος.
γ) Εν ισχύι Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του e-ΕΦΚΑ, με την οποία πιστοποιείται η υπαγωγή σε μία εκ των παθήσεων του άρθρου 16 του
ν. 1798/1988 (Α’ 166), με βάση το Παράρτημα Αντιστοίχισης Παθήσεων της υπό στοιχεία Α.1235/2021 (Β’ 5083) κοινής απόφασης των Υφυπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ή γνωμάτευση της Α.Σ.Υ.Ε, κατά περίπτωση.
δ) Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά για την απόδειξη της κατοικίας και της συνήθους διαμονής ως εξής:
δα) Στοιχεία του δικαιούχου:
- Διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας. Σε περίπτωση πολίτη άλλου Κράτους-Μέλους της Ε.Ε. προσκομίζεται επιπλέον βεβαίωση εγγραφής Ευρωπαίου πολίτη.
δβ) Τόπος διαμονής του δικαιούχου:
Εκκαθαριστικό σημείωμα δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
- Συμβολαιογραφική πράξη για ιδιόκτητη κατοικία ή μισθωτήριο για μισθωμένη κατοικία.
- Στοιχεία διαφόρων τρεχουσών συναλλαγών (λογαριασμοί παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας).
- Βεβαιώσεις φοίτησης τέκνων, τα οποία συγκατοικούν με τους γονείς ή των οποίων έχουν τη γονική μέριμνα/ επιμέλεια.
- Βεβαίωση δημοτολογίου της πόλης όπου είναι εγκατεστημένος.
- Σύμβαση εργασίας ή άδεια άσκησης επαγγέλματος ή βεβαίωση εργασίας ή πρόσφατο φύλλο μισθοδοσίας.
ε) Τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά απόδειξης άσκησης γονικής μέριμνας ή επιτροπείας σε περίπτωση ανήλικου αναπήρου και, όπου απαιτείται, απόφαση δικαστικής συμπαράστασης.
3. Ειδικά στην περίπτωση των προσώπων των παρ. 1, 3 και 4 του άρθρου 1 του ν. 490/1976 (Α’ 331) και των προϋποθέσεων που αυτός ορίζει για τη χορήγηση απαλλαγής, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου»: https://myaade.gov.gr, γνωμάτευση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής (ΑΣΥΕ, ΑΝΥΕ, ΑΑΥΕ) καθώς και αντίγραφο της πράξης κανονισμού πολεμικής σύνταξης ή αναπηρικής σύνταξης ή αναλυτικού φύλου μισθοδοσίας κατά περίπτωση.
Η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας
1. Σε περίπτωση που η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, χορηγείται από τη Δ.Ο.Υ./το ΚΕ.ΦΟ.ΔΕ., μετά την εξέταση των κατά περίπτωση δικαιολογητικών του άρθρου 4 και τη διαπίστωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση απαλλαγής, εκδίδεται απόφαση απαλλαγής από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ./του ΚΕΦΟΔΕ φορολογίας εισοδήματος του δικαιούχου προσώπου (ως συνημμένο Παράρτημα ΙΙΙ).
Η απόφαση χορήγησης της ανωτέρω απαλλαγής κοινοποιείται ψηφιακά στον προσωπικό λογαριασμό του δικαιούχου/απαλλασσόμενου προσώπου, μέσω του «e-κοινοποιήσεις».
2. Σε περίπτωση που η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας χορηγείται μέσω διαλειτουργικότητας, τότε εκδίδεται ψηφιακή βεβαίωση με υπογραφή του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ως συνημμένο Παράρτημα ΙV).
Η βεβαίωση χορήγησης της ανωτέρω απαλλαγής αναρτάται στην πλατφόρμα myCAR και κοινοποιείται σχετική ενημέρωση στον προσωπικό λογαριασμό του δικαιούχου/απαλλασσόμενου προσώπου, μέσω του «e-κοινοποιήσεις».
3. Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας που έχει χορηγηθεί διακόπτεται οίκοθεν κεντρικά από τη ΓΔΗΛΕΔ με την ενηλικίωση του δικαιούχου ανάπηρου τέκνου ή τη λήξη της περιόδου ισχύος της γνωμάτευσης αναπηρίας ενώ σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου αναπήρου, η απαλλαγή διακόπτεται και τα τέλη κυκλοφορίας οφείλονται από το επόμενο ημερολογιακό έτος του θανάτου. Ο αιτών ή ο δικαιούχος ενημερώνεται, κατά περίπτωση με σχετικό μήνυμα για τυχόν ενέργειές του.