Breaking news

money
A

Σε νέα αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings ο οποίος δίνει την καλύτερη βαθμολογία στη χώρα μας -μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αν και δεν ανήκει ακόμα στους οίκους που «ακούει» η ΕΚΤ.

Ανάπτυξη πάνω από τις υπάρχουσες προσδοκίες

Έτσι τοποθετεί πλέον την ανάπτυξη φέτος στο 8,9% από 8,6% πριν και πολύ υψηλοτέρα από το σύνολο της ευρωζώνης, ενώ για το 2022 την τοποθετεί στο 4,3% από 3,5% πριν.

Σύμφωνα με την Ελευθερία Κούρταλη του capital.gr, αξίζει να σημειωθεί πως η επίδοση του ελληνικού ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο (+13,4% ετησίως σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ) ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς που τοποθετούσαν την ανάπτυξη στο 11,7-12,9% ετησίως σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ενώ σύμφωνα με αναλυτές ανοίγει τον δρόμο για ανοδική αναθεώρηση του στόχου της κυβέρνησης ο οποίος διαμορφώνεται στο 6,9%.

Η τάση της ελληνικής οικονομίας μέχρι το 2024

Κατά την Scope, μεσοπρόθεσμα, η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 1,8% ετησίως την περίοδο 2023-26, χάρη στις επενδύσεις οι οποίες, συνολικά, αναμένεται να ξεπεράσουν εύκολα τις σωρευτικές δημόσιες επενδύσεις των τελευταίων πέντε ετών.

Ωστόσο, εκτιμά ότι το μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό της Ελλάδας είναι πιο μέτριο στο 1% ετησίως. Οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της κρίσης και η αύξηση της μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης αντιστοιχούν σε εκτιμώμενο δημοσιονομικό έλλειμμα 10,2% του ΑΕΠ φέτος, μετά από 10,1% του 2020. Αυτό το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί το 2022 στο 5,2% πριν βρεθεί στο 3% έως το 2024.

Χρέος και βιωσιμότητα

Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα υποχωρήσει στο 194,5% το 2022, από 206,3% το 2020, αλλά θα παραμείνει σημαντικά πάνω από το προ κρίσης 180,5%. Το υψηλό απόθεμα του ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει η Scope, αφήνει την κυβέρνηση ευάλωτη σε αναταραχές στις διεθνείς αγορές, καθώς η ΕΚΤ θα μειώσει τη στήριξη που προσέφερε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Σε αυτή τη βάση, κλειδί όσον αφορά τις πιστοληπτικές προοπτικές της χώρας αποτελούν οι επικείμενες αποφάσεις της ΕΚΤ για το μέλλον της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το PEPP, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η κεντρική τράπεζα επιλέγει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της Ελλάδας.

Όπως επαναλαμβάνει και πάλι ο οίκος, εάν η ΕΚΤ διατηρήσει την ευελιξία στη διαχείριση του ισολογισμού της και συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα – αυτό θα στηρίξει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τέλος, όπως επισημαίνει η Scope, οι περαιτέρω αναβαθμίσεις των rating της Ελλάδας (ΒΒ+, θετικές προοπτικές) θα εξαρτηθούν από παράγοντες όπως το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ μετά την κρίση, η δημοσιονομική εξυγίανση και η πορεία του χρέους της Ελλάδας, το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και οι μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν τη μακροοικονομική βιωσιμότητα, παράλληλα με την επίλυση των αδυναμιών του τραπεζικού συστήματος.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις