Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις μέχρι στιγμής για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στη χώρα μας, ωστόσο οι τιμές του στο ράφι... παραμένουν απλησίαστες.
Το «χρυσό υγρό» έχει αναδειχθεί σε «πρωταθλητή» των ανατιμήσεων στα τρόφιμα, αφού η τιμή του αυξήθηκε σε έναν χρόνο κατά 67,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για τον Απρίλιο.
Στα σούπερ μάρκετ, η τιμή του ξεκινά από 10,90 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 18 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το βιολογικό έχει εκτοξευθεί στα 22,60 ευρώ ανά λίτρο. Μάλιστα, μόλις 100ml ελαιόλαδου σε σπρέι πωλείται 3,98 ευρώ, με την τιμή του λίτρου να αγγίζει δηλαδή τα 39,80 ευρώ.
Η τιμή του παραγωγού μπορεί να είχε εκτοξευθεί μέχρι και στα 9,5 ευρώ ανά λίτρο πέρυσί, το τελευταίο διάστημα όμως καταγράφεται μια σταδιακή και σημαντική αποκλιμάκωση, λόγω των αισιόδοξων προβλέψεων για την φετινή σοδειά.
Οι Έλληνες πάντως λόγω των υψηλών τιμών έχουν μειώσει την αγορά και κατανάλωση ελαιόλαδου κατά 40%. Επομένως μεγάλο μέρος των αποθεμάτων που είχαν αγοραστεί σε υψηλότερη τιμή παραμένει απούλητο και οι τιμές μένουν… στα ύψη.
Αξίζει να σημειωθεί πως μείωση τιμών κατά 16,6% έχει παρατηρηθεί στα υπόλοιπα έλαια.