Breaking news

Πλημμύρες στη Θεσσαλία
A

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το θέμα που αφορά την υποχρεωτική ασφάλιση των σπιτιών, των επιχειρήσεων και πρωτογενούς τομέα, έναντι φυσικών καταστροφών, μετά και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Υποχρεωτική θα είναι από 1 Ιανουαρίου 2024 η ιδιωτική ασφάλιση σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, κατά την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων της ΔΕΘ.

Σύμφωνα με όσα έχουν λεχθεί, προωθείται υποχρεωτική η ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 2 εκατ. ευρώ για ακίνητα εξοπλισμό και αποθέματα από το 2024. 

Το μέτρο αφορά ασφάλιση για πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμό. Η ασφάλιση θα αφορά το κτήριο, τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα αποθέματα.

Όπως είπε ο κ. Πετραλιάς, το μέτρο αφορά 16.268 νομικά πρόσωπα που έχουν το 87,5% του τζίρου της αγοράς.

Το συγκεκριμένο μέτρο εντάσσεται στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές. Στα συγκεκριμένα μέτρα περιλαμβάνονται, επίσης, μεταξύ άλλων, η επιβολή τέλους περιβαλλοντικής προστασίας συμπληρωματικά του σημερινού φόρου διαμονής στα τουριστικά καταλύματα, προκειμένου να καλυφθεί η αύξηση των κονδυλίων ύψους 300 εκατ. σε μόνιμη βάση για την αντιμετώπιση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών.

Από τα παραπάνω, προκύπτουν ορισμένα ερωτηματικά όσον αφορά στις αντοχές της ασφαλιστικής αγοράς σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως αυτή από την κακοκαιρία Daniel και την υποχρεωτικότητα της ασφάλισης.

Ήρθε η ώρα για ένα κράτος το οποίο δεν θα αποζημιώνει στο μέλλον;

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: «Ο προϋπολογισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορεί να καλύπτει όλες τις ζημιές οι οποίες θα προκύψουν από φυσικές καταστροφές σε μια εποχή κλιματικής κρίσης».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι «για τις αγροτικές αποζημιώσεις οι οποίες δόθηκαν από το 2019 έως το 2022 προσθέσαμε στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι πολύ απλά τα ασφάλιστρα τα οποία πλήρωναν οι αγρότες δεν ήταν αρκετά. Θα πρέπει να μας απασχολήσει συνολικά εάν έχουμε αυτή τη δυνατότητα ως κράτος, να μπορούμε να αποζημιώνουμε όλες τις φυσικές καταστροφές και ποια είναι η ευθύνη, τελικά, του φυσικού προσώπου ή της επιχείρησης απέναντι στην ανάγκη να ασφαλίσει ο ίδιος την περιουσία του απέναντι σε κάτι το οποίο γνωρίζει ότι είναι πιθανόν να συμβεί κάποια στιγμή».

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων και δήλωσε ότι: «Ναι , θα καταλήξουμε και σε ένα σχήμα όπου η ασφάλιση της περιουσίας θα καταστεί υποχρεωτική στη χώρα. Μπορεί να περάσουμε από στάδια, θα δούμε και τον τρόπο με τον οποίο το κράτος μπορεί να βοηθήσει, αλλά όσα περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο χαμηλότερα είναι τα ασφάλιστρα, όπως καταλαβαίνετε. Θα χρειαστεί να συνομιλήσουμε ανοιχτά με την ασφαλιστική αγορά. Για κάποιες κατηγορίες, επιχειρήσεις ας πούμε, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι επιχειρήσεις αυτές παραμένουν ανασφάλιστες και δεν φροντίζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να προστατεύσουν την περιουσία τους.».

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Νομίζω, λοιπόν, ότι έχει έρθει η ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Ήδη σχεδιάζουμε μία μεγάλη αναμόρφωση στον ΕΛΓΑ για να μπορούμε να δούμε με ποιο διαφορετικό τρόπο θα μπορέσουμε να προσαρμόσουμε την αγροτική ασφάλιση στις απαιτήσεις των καιρών. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ έρχεται από τη δεκαετία του ’50, άλλες εποχές. Πρέπει να αποζημιώνουμε, ενδεχομένως, περισσότερες καταστροφές αλλά πρέπει να σκεφτούμε και τον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες και οι παραγωγοί μας καταβάλλουν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ. Είναι μία μεγάλη συζήτηση, δύσκολη συζήτηση, αλλά σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει φωτιές, αντιμετωπίζει πλημμύρες, και ναι, αντιμετωπίζει και σεισμούς, είμαστε μια σεισμογενής χώρα, η συζήτηση αυτή είναι αναπόφευκτη».

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις