Ο θεσσαλικός κάμπος θυμίζει μια απέραντη λίμνη, ύστερα από τις καταστροφικές συνέπειες της κακοκαιρίας Daniel, που στο πέρασμά της σάρωσε κτίρια, ανθρώπους και ζώα, αφήνοντας πίσω της πληγές και πολύ σοβαρά προβλήματα.
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, η κατάσταση παραμένει δραματική. Η ευρύτερη περιοχή προσπαθεί να επανέλθει μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, ωστόσο η καθημερινότητα παραμένει δύσκολη και τα προβλήματα για τους κατοίκους είναι αμέτρητα.
Τεράστια είναι η κινητοποίηση και των εθελοντών, ώστε να εξασφαλίσουν στους πλημμυροπαθείς είδη βασικής ανάγκης, και εμφιαλωμένο νερό.
Οι ζημιές σε σπίτια και υποδομές είναι μεγάλες, με τις συνθήκες της «επόμενης μέρας», να θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των πολιτών στην περιοχή.
Στη Μαγνησία τα συσσωρευμένα από την θεομηνία προβλήματα εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους παρά το ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωση της κατάστασης στην υπερχειλισμένη λίμνη Κάρλα.
Η στάθμη των υδάτων στην Κάρλα σταδιακά υποχωρεί και απομακρύνεται ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν τα γύρω χωριά στη Μαγνησία και τη Λάρισα, αφού η ροή των νερών του Πηνειού προς την περιοχή βαίνει μειούμενη αλλά και έχει ανοίξει η σήραγγα μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων που αποστραγγίζει τη λίμνη μεταφέροντας νερά προς τον Παγασητικό Κόλπο.
Οι κάτοικοι όμως στο Στεφανοβίκειο, τον Ριζόμυλο και τα Κανάλια της Μαγνησίας, όπως και στα χωριά Σωτήριο, Αχίλλειο, Μόδεστος και Αμυγδαλή της Λάρισας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ετοιμότητα και με το φόβο της υπερχείλισης της Κάρλας, που λόγω των πλημμυρών έφτασε και ξεπέρασε τα επίπεδα του 1962 όταν άρχισε η αποξήρανσή της.
Η λάσπη έφτασε μέχρι τη Χαλκιδική
Το πιο χαρακτηριστικό και επικίνδυνο φαινόμενο είναι η συσσώρευση λάσπης, ο τεράστιος όγκος της που ξεπέρασε τα «σύνορα» των νομών.
Οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών του Θερμαϊκού ήρθαν αντιμέτωποι με τον τεράστιο όγκο νερού και λάσπης που διοχετεύεται στη θάλασσα μέσω του Πηνειού, την ώρα που οι επιστήμονες φαίνονται μέχρι στιγμής καθησυχαστικοί, καθώς τα πρώτα δείγματα που ελήφθησαν δεν εντόπισαν μόλυνση στα νερά της Κασσάνδρας.
Με αργούς ρυθμούς η περισυλλογή των νεκρών ζώων
Αν και έχουν περάσει περίπου δύο εβδομάδες από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, εντούτοις δεκάδες χιλιάδες ζώα κείτονται νεκρά σε διάφορες περιοχές, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
Στα απόνερα της κακοκαιρίας Daniel αποσυντίθενται χιλιάδες πνιγμένα ζώα, η λάσπη, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, αλλά και το ακατάλληλο για οικιακή χρήση νερό, αποτελούν μεγάλη απειλή για την υγεία των κατοίκων και μπορεί οι επιπτώσεις να είναι πολύ σοβαρές.
Το πρόβλημα παραδέχθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Μιλώντας από το Συντονιστικό στη Λάρισα, έκανε λόγο για «δύσκολο εγχείρημα», τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει πρόσβαση για να γίνει η περισυλλογή των νεκρών ζώων, «είτε γιατί δεν έχουν υποχωρήσει τα νερά είτε γιατί υπάρχουν δρόμοι που είναι απροσπέλαστοι».
Το πρόβλημα της πρόσβασης αφορά κυρίως περιοχές των νομών Τρικάλων και Λάρισας.
Όσο αφορά τα νεκρά ζώα που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον ΕΛΓΑ αυτά έχουν ως εξής:
- Αιγοπρόβατα 71.212
- Χοίροι 20.326
- Βοοειδή 6.136
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν διαχειριστεί:
- 38.609 νεκρά αιγοπρόβατα
- 16.465 χοίρους
- 237 βοοειδή
Ενδεικτική είναι η χθεσινή ενημέρωση, με τις αρχές να αναφέρουν πως έχουν διαχειριστεί:
- 37.007 νεκρά αιγοπρόβατα
- 16.460 νεκρά χοιρινά
- 148 νεκρά βοοειδή
Όπως προκύπτει από τις συγκρίσεις των παραπάνω αριθμών, σύμφωνα με την efsyn, η περισυλλογή γίνεται με αργούς ρυθμούς και φαίνεται πως θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμα μέχρι οι αρχές να διαχειριστούν όλα τα νεκρά ζώα.
Υπενθυμίζεται ότι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την «υγειονομική βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί στην περιοχή. Σημειώνεται ότι καθημερινά ανακοινώνονται δεκάδες νέα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων του αναπνευστικού στη Θεσσαλία, ενώ έχουν καταγραφεί και κρούσματα σαλμονέλας.
Τα προβλήματα της δημόσιας υγείας περιλαμβάνει και τον ιό του Δυτικού Νείλου, λόγω των εδώ και ημέρες στάσιμων νερών. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη δήλωσε ότι η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, ενώ χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες. Για τον λόγο αυτό λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων.
Η κ. Αγαπηδάκη δήλωσε επίσης ότι η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι' αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.
Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί για τέτανο στα χωριά της Θεσσαλίας
Στη Θεσσαλία η κατάσταση παραμένει επίφοβη για την υγεία των πολιτών.
Οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι και με την έντονη δυσοσμία, την μούχλα αλλά και με τα κουνούπια, περιγράφει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη.
Η δημόσια υγεία είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα και οι αρχές λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχει ξεκινήσει από το Σάββατο ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με το τετανικό εμβόλιο. Ήδη έχουν εμβολιαστεί πυροσβέστες, διασώστες αλλά και εθελοντές που όλες αυτές τις ημέρες έπαιρναν μέρος στον απεγκλωβισμό και στη διάσωση ανθρώπων μέσα στα λιμνάζοντα ύδατα. Όσον αφορά στα σχολεία δίνεται ένας αγώνας προκειμένου να ανοίξουν.
Οι κάτοικοι στο έλεος της «ατομικής ευθύνης»
Οι μέρες και οι εβδομάδες περνούν και η υγειονομική επιβάρυνση των ανθρώπων μεγαλώνει, ενώ το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποδεκατισμένο -νοσοκομεία και κέντρα υγείας- μετρά πολλές ζημιές και από την πλημμύρα.
Την ώρα που η απίστευτη έκταση των καταστροφών αλλά και των απειλών για τη δημόσια υγεία αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο όσο υποχωρεί το νερό και όσο περνούν οι μέρες, η επίσημη πολιτεία αποποιείται τις ευθύνες της, ενώ οι κρατικοί φορείς παίζουν πινγκ πονγκ με τις ευθύνες π.χ. για το μοίρασμα των στοιχειωδών προστατευτικών μέσων (γάντια, μάσκες, γυαλιά, γαλότσες, αδιάβροχες στολές) και για την απομάκρυνση των ψόφιων ζώων, σύμφωνα με δημοσίευμα της efsyn.
Η πεπατημένη της επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», στην οποία επιμένουν να κινούνται κυβέρνηση και αρχές, δεν είναι τίποτε άλλο παρά οδηγίες και αυτές με σημαντική καθυστέρηση. Ευτυχώς που κινητοποιήθηκαν άμεσα οι ομοσπονδίες των νοσοκομειακών γιατρών και των εργαζομένων.
Αποποίηση ευθύνης και επίκληση στο συναίσθημα
Η πολιτεία αποποιείται τις ευθύνες της προκαλώντας τους πληγέντες και την κοινή γνώμη. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε χθες στον ΑΝΤ1 πως «κανείς στη Θεσσαλία δεν είναι μόνος του, ο μισός κρατικός μηχανισμός είναι εκεί και βοηθάει», παρότι από την πρώτη στιγμή υπήρξαν καταγγελίες ότι οι πολίτες αφέθηκαν στο έλεος της τύχης.
Στη «γραμμή» του πρωθυπουργού, που επιχείρησε από τη ΔΕΘ να πετάξει το μπαλάκι της πρόληψης και το κόστος για τις φυσικές καταστροφές σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ο υπουργός πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξει από την κοινωνία των πολιτών «πλημμύρα ανθρωπιάς».
«Δεν πρέπει να αισθανόμαστε άβουλοι, αλλά το μέγεθος της κρίσης μας οδηγεί να αλλάξουμε συνολικά την κουλτούρα μας ως κράτος και ως κοινωνία. Κουλτούρα πρόληψης πρέπει να αποκτήσουμε. Όλοι έχουμε ευθύνη να αλλάξουμε συλλογικά. Επιβάλλεται η δικαιοσύνη να ασχοληθεί και να ερευνήσει» υποστήριξε αλλά δεν είπε κουβέντα για την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών της χώρας απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Επανέλαβε ότι έγιναν στη Θεσσαλία όλες οι ενημερώσεις για ένα πολύ ακραίο φαινόμενο, που κανείς δεν είχε προβλέψει την έντασή του, ως εάν αυτό δικαιολογεί την απουσία αντιπλημμυρικών έργων και την αδυναμία του επιτελικού κράτους να προστατεύσει τους κατοίκους.
Χωρίς πόσιμο νερό για 15η ημέρα ο Βόλος
Παραμένουν σταθερά τα προβλήματα της υδροδότησης στον Βόλο, για 15η ημέρα, μετά το πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.
Για 15η ημέρα το νερό που φτάνει στις βρύσες των κατοίκων δεν είναι πόσιμο, η παροχή είναι μόνο για οικιακή χρήση. Οι προειδοποιήσεις και οι συστάσεις είναι επανειλημμένες, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση ασθενειών.
Συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου εργάζονται για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών, συνεπικουρούμενα από την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ που έχει αναλάβει ειδικό ρόλο στην περιοχή, ενώ συνεχίζεται η διανομή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε συνοικίες του Βόλου.
Καθυστερεί το πρώτο κουδούνι στη Θεσσαλία
Ούτε αυτή την εβδομάδα θα λειτουργήσουν τα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπως συναποφασίστηκε την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας και την πληγείσα από την κακοκαιρία Daniel περιφέρεια.
Συγκεκριμένα, το πρώτο κουδούνι για τις συνολικά 1.036 σχολικές μονάδες της περιοχής αναβάλλεται -τουλάχιστον- μέχρι και την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023, με το υπουργείο Παιδείας να τονίζει στη σχετική του ανακοίνωση ότι «Θα υπάρξει ειδική μέριμνα για την αναπλήρωση των μαθημάτων εντός της χρονικής διάρκειας του τρέχοντος σχολικού έτους» με εφαρμογή «βιώσιμων και αποτελεσματικών λύσεων».
Οι «λύσεις» που διαρρέουν σαν πληροφορίες ή εκφράζονται ακόμη και σαν σκέψεις από επίσημα χείλη δεν βρίσκουν διόλου σύμφωνη τη σχολική κοινότητα: είτε πρόκειται για τους προσωρινούς οικίσκους που θα στεγάσουν τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία, είτε πρόκειται για το σενάριο της μεταστέγασης, είτε ακόμη ακόμη και για την εφαρμογή τηλεκπαίδευσης, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές απορρίπτουν τα παραπάνω σενάρια για πολλούς και διάφορους λόγους.