Διπλή παράταση στην προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών και την καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «σε συνέχεια σειράς θεσμικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών, για την ενίσχυση, μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις οικονομικές επιπτώσεις του Covid-19, τον Δεκέμβριο του 2022 εκδόθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων» και δόθηκε, μεταξύ άλλων, νέα ευκαιρία για τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών, μετά την έκδοση βεβαιώσεων αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πραγματοποιήθηκε στις 02/11/2022.
Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, μετά την πρωτοβουλία αυτή, και με στόχο την ορθολογική ολοκλήρωση της διαδικασίας, δρομολογήθηκε η έκδοση και νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στην οποία θα προβλέπεται ότι:
- Παρατείνεται έως τις 31/05/2023 η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα “myBusinessSupport” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για όσες επιχειρήσεις – δικαιούχους, δεν έχουν ακόμη υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και
- Παρατείνεται έως τις 30/06/2023 η καταβολή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών.
Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών, με τη συνδρομή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στέκονται πάντα δίπλα και στηρίζουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, εξαντλώντας κάθε χρονικό και δημοσιονομικό περιθώριο μέσω του έκτακτου μέτρου των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν κληθεί να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας, καθώς μετά τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν είχαν υποβάλλει δικαιολογητικά.
Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ
Τι ποσό επιστρέφεται
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, υπό την προϋπόθεση ότι έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας:
1. Για επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
2. Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
3. Για νέες επιχειρήσεις που είχαν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
- επιστρέφεται το εν τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το εν τρίτο (33,3%).
Με βάση λοιπόν το εν λόγω καθεστώς που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση υπολογίζεται ότι:
- το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τέταρτο (25%),
- το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το εν τρίτο (33,3%),
- το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κύκλους 1 έως 3 της Επιστρεπτέας επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους κύκλους 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.