Breaking news

φόροι
A

Όσες επιχειρήσεις καλέστηκαν να πληρώσουν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης που πήραν για ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, θα έχουν τη δυνατότητα να απαλλαγούν καθώς η πλατφόρμα  «myBusinessSupport» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων (ΑΑΔΕ) είναι και πάλι ανοιχτή

Ειδικότερα, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, θα μπορέσουν να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να διορθωθούν τυχόν λάθη ή να γίνουν διορθώσεις που χρειάζονται και να μην υποχρεωθούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού.

Υπενθυμίζεται πως τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες είχαν κληθεί να επιστρέψουν εφάπαξ και εντόκως ολόκληρο το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που είχαν λάβει την περίοδο της πανδημίας, καθώς μετά τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι δεν τήρησαν τους όρους που προβλέπονταν για τη ρήτρα διατήρησης του προσωπικού, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις φορολογούμενων που δεν είχαν υποβάλλει δικαιολογητικά.

Τι περιλαμβάνει η νέα ΚΥΑ

Η νέα κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) προβλέπει ότι εάν μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Δεκεμβρίου 2022 προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 9, η παράταση του πρώτου εδαφίου θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και εφαρμόζεται το άρθρο 6 του ν. 4978/2022 (Κ.Ε.Δ.Ε.) επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, τότε από 1 Δεκεμβρίου 2022 θα κληθούν να επιστρέψουν το ποσό που έλαβαν. Μάλιστα θα πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, ως αχρεωστήτως καταβληθέν, ενώ επιβαρύνεται με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Ωστόσο, προβλέπεται και δυνατότητα έκπτωσης 15% επί του επιστρεπτέου ποσού για την εφάπαξ καταβολή, μόνο όμως αν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. 

Ποσά που τυχόν ήδη καταβλήθηκαν, πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι επειδή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων, τα πρόστιμα που αναρτήθηκαν πριν από έναν μήνα διαγράφονται ή τροποποιούνται κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση:

Όσοι ξέχασαν ή έστειλαν ελλιπή ή λάθος δικαιολογητικά, μπορούν να υποβάλουν τα δικαιολογητικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport», από την 30ή Νοεμβρίου 2022 μέχρι και την 30ή Δεκεμβρίου 2022.

Όσοι δεν τήρησαν τον όρο διατήρησης των θέσεων των εργαζομένων: εάν η μεταβολή που προκύπτει στον υπολογισμό και η σύγκριση του αριθμού των εργαζομένων είναι μικρότερη κατά μία μονάδα και άνω από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε πριν επιδοτηθεί η επιχείρηση, «θεωρείται ότι δεν τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, ενώ εάν το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι μικρότερο κατά λιγότερο από μία μονάδα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε, θεωρείται ότι τηρήθηκε η ανωτέρω υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων».

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 30ής Δεκεμβρίου 2022 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης σύμφωνα με το άρθρο 10, η παράταση του πρώτου εδαφίου θεωρείται ως μη χορηγηθείσα και εφαρμόζεται το 6 του ν. 4978/2022 (Κ.Ε.Δ.Ε.) επί του ποσού που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, από 1 Δεκεμβρίου 2022.

Επίσης,

i) Για επιχειρήσεις που εκ παραδρομής αναγνωρίστηκε το μη επιστρεπτέο ποσό ως έσοδο του φορολογικού έτους 2020, και έχει υποβληθεί μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αποκλειστικά για την αιτία αυτή, η επιχείρηση μπορεί να υποβάλει μέσω της εφαρμογής «τα αιτήματά μου» της διαδικτυακής πύλης myaade.gov.gr στον κατάλογο της «διαδικασίας» της «θεματικής ομάδας» Εισόδημα με επιλογή «Επανυπολογισμός επιστρεπτέου ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής» αίτηση από την 30η Νοεμβρίου μέχρι και την 7η Δεκεμβρίου 2022 προκειμένου να διενεργηθεί εκ νέου ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού, κατόπιν μηχανογραφικής διασταύρωσης των κωδικών των εντύπων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 από την ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων θα πρέπει να έχει διαγραφεί το συνολικό ποσό του κωδικού 481 του εντύπου Ν και στην περίπτωση της τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, να έχει τροποποιηθεί ο υποκωδικός 011 του κωδικού 144, και παράλληλα και για τις δυο περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει μειωθεί ισόποσα ο κωδικός 560 του πίνακα Ζ1 του εντύπου Ε3. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις i ως και v, εφόσον έχει ήδη διενεργηθεί ο υπολογισμός του επιστρεπτέου ποσού και έχει ήδη βεβαιωθεί αυτό μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022, το επιστρεπτέο ποσό επανυπολογίζεται. 

Μετά τον επανυπολογισμό, το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε μέχρι και 2 Νοεμβρίου 2022 διαγράφεται με την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), από τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος νόμιμος τίτλος είσπραξης για την επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της ενίσχυσης όπως αυτό υπολογίζεται εκ νέου. Ο νέος τίτλος είσπραξης εξοφλείται σύμφωνα με την παρ. 3.

Η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού των ανωτέρω περιπτώσεων α και β της παρ. 3 ισχύει μόνο εφόσον τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έχουν υποβληθεί το αργότερο μέχρι και την 23η Σεπτεμβρίου 2022. Ποσά που τυχόν καταβλήθηκαν βάσει του αρχικού τίτλου είσπραξης πιστώνονται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης».

ii) Για επιχειρήσεις με διαχειριστική χρήση από 1 Νοεμβρίου ως 31 Οκτωβρίου ή και από 1 Δεκεμβρίου ως 30 Νοεμβρίου το ύψος των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών προκύπτει από τον κωδικό 500 της κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Ε3) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 και 2020, αντίστοιχα, όπως έχουν υποβληθεί μέχρι την 31η.05.2022.

iii) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, η σύγκριση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020 της επιχείρησης διενεργείται σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019, με τον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 που αφορά τη νέα διαχειριστική περίοδο.

iv) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2019, όταν μέρος των εισοδημάτων είχε δηλωθεί στο φορολογικό έτος 2018, η σύγκριση των εσόδων πραγματοποιείται με αναγωγή του συνόλου των δηλωθέντων εισοδημάτων των φορολογικών ετών 2018 και 2019 σε δωδεκάμηνη βάση.

iv) Για επιχειρήσεις που έκαναν αλλαγή της διαχειριστικής περιόδου εντός του 2020, η σύγκριση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2019 της επιχείρησης διενεργείται σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του φορολογικού έτους 2020, με τον κωδικό 500 του εντύπου Ε3 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 αναγόμενο σε δωδεκάμηνη βάση.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις