Εκτός από τις αυξήσεις στα επιτόκια των δανείων, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε αυξήσεις στα επιτόκια των καταθέσεων, ενώ αναμένεται να σχεδιαστεί πακέτο για τα στεγαστικά δάνεια και τις προμήθειες εν όψει της συνάντησης με το υπουργείο Οικονομικών.
Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, οι τράπεζες οφείλουν να καταθέσουν την τελική τους πρόταση για την στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών με στεγαστικό δάνειο, όσο και τις παρεμβάσεις που σκοπεύουν να κάνουν στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, αλλά και στις προμήθειες για να επιτευχθεί συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως χθες Τρίτη, η Παγκρήτια ανακοίνωσε ότι ότι το επιτόκιο στις προθεσμικές ενός έτους διαμορφώνεται στο 1% για ποσά ως 50.000 -100.000 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για τις καταθέσεις του Ταμιευτήριου, το επιτόκιο κλιμακώνεται ανάλογα με το πόσο, φτάνοντας ως το 0,40% για ποσά άνω των 200.000 ευρώ.
Έρχονται αναπροσαρμογές στα επιτόκια
Η κυβέρνηση, διατυπώνει εδώ και καιρό, με τον έναν ή άλλο τρόπο, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, πως το τραπεζικό σύστημα έχει υποστηριχθεί ώστε να ξεπεράσει χρόνια προβλήματα (πχ. παροχή κρατικών εγγυήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ηρακλής») προκειμένου να υποστηρίξουν, μέσω χρηματοδότησης, το αναπτυξιακό αφήγημα της χώρας.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά, χωρίς να παραγνωρίζει ότι τα «κόκκινα» δάνεια ήταν – και παραμένει σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης – το μεγάλο «αγκάθι», σημειώνει ότι οι τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή» είχαν θετικό αποτύπωμα όχι μόνο για τις τράπεζες αλλά για την ελληνική οικονομία συνολικά και αυτό αποτυπώθηκε στις αξιολογήσεις όλων των οίκων και ενώ η χώρα βρίσκεται στο «κυνήγι» της επενδυτικής βαθμίδας.
Υπό την πίεση και της κοινής γνώμης, οι τράπεζες θα προχωρήσουν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης στην αυξανόμενη πίεση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κύμα ακρίβειας.
Η «άσκηση» βέβαια δεν είναι εύκολη καθώς πρέπει, πρώτον να περάσει από την κρησάρα του Επόπτη (SSM) και δεύτερον να μην επιφέρει πλήγμα στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Γεγονός πάντως είναι ότι από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ οι τράπεζες έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη και ήρθε η ώρα «επιστροφής» στους πελάτες τους, με τον έναν ή άλλο τρόπο.
Η «διαμάχη» για τα στεγαστικά
Η κυβέρνηση πάντως , και λόγω του προεκλογικού κλίματος, θέλει να μεγαλώσει η περίμετρος για τη στήριξη των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, με υποθήκη την πρώτη κατοικία, που θα επιδοτηθεί κατά 50% η αύξηση της από τον Ιούλιο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η περίμετρος, σύμφωνα με την πρόταση των τραπεζών δεν ξεπερνά τους 30.000 δανειολήπτες αν υιοθετηθούν τα αυστηρά κριτήρια ευαλωτότητας ενώ το κόστος που θα αναλάβουν αποκλειστικά οι τράπεζες δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.
«Ψαλίδι» στις προμήθειες
Για το θέμα των προμηθειών κάθε τράπεζα ξεχωριστά, «ζυγίζει» σε ποιες μπορεί να παρέμβει και σε ποιο βαθμό, εστιάζοντας κυρίως σε αυτές που αφορούν υπηρεσίες και συναλλαγές της καθημερινότητας (πχ. ανάληψη μετρητών μέσω ΔΙΑΣ).
Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα υπάρξει μείωση πέριξ του 8% και ίσως και στο 10%.
Σημειώνεται ότι το 80% των εσόδων από προμήθειες στην Ελλάδα προέρχονται από συναλλαγές με επιχειρήσεις και όχι ιδιώτες.
800 εκατ. σε τόκους καταθέσεων
Σε ό,τι αφορά στα επιτόκια καταθέσεων, οι «μεγάλοι» του κλάδου, σύμφωνα με πηγές έχουν προβλέψει στους προϋπολογισμούς του 2023, περί τα 800 εκατ. ευρώ τόκους καταθέσεων.
Εκτιμάται ότι άμεσα θα προχωρήσουν σε μεγαλύτερα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις. Και φαίνεται να αντιλαμβάνονται, έστω και τώρα, ότι άργησαν να περάσουν τις αυξήσεις της ΕΚΤ στους καταθέτες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, τον Οκτώβριο, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων παρέμεινε στο 0,05% και μέσο επιτόκιο νέων δανείων στο 4,86% αυξημένο κατά 0,26% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.