Δυστυχώς, η εγχώρια αγορά μπίρας δεν θα μπορούσε να «γλυτώσει» από την ακρίβεια και τον συνεχώς αυξανόμενο πληθωρισμό. Παρά το γεγονός ότι η παραγωγή της επιστρέφει φέτος στα προ πανδημίας επίπεδα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες ανατιμήσεις ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία που έχουν εκτινάξει το κόστος της βύνης και των φιαλών. Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του τελικού προϊόντος στο ράφι έχει αυξηθεί ήδη σχεδόν κατά 50%, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανέβει κι άλλο.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Ζυθοποιών και συνιδιοκτήτης της μικροζυθοποιίας Septem, Σοφοκλής Παναγιώτου: «Η φετινή χρονιά έχει πάει πολύ καλά και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο και μέχρι τον Σεπτέμβριο λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης. Εκτιμούμε ότι η φετινή παραγωγή θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 αγγίζοντας τα 4 εκατ. εκατόλιτρα». Σύμφωνα δε με στοιχεία της Nielsen, οι μπίρες συγκαταλέγονται στις κατηγορίες προϊόντων που το καλοκαίρι κατέγραψαν σημαντική άνοδο σε αξία πωλήσεων της τάξεως του 5,6% το καλοκαίρι.
Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Παναγιώτου δεν κρύβει την ανησυχία του για την εκτόξευση του κόστους παραγωγής και προβλέπει νέο γύρο ανατιμήσεων.
«Πέρυσι, η βύνη, που είναι η βασική μας πρώτη ύλη, κόστιζε 450-500 ευρώ ο τόνος και φέτος την αγοράζουμε έναντι 750 ευρώ, χωρίς σε αυτήν την τιμή να περιλαμβάνονται τα μεταφορικά. Επιπλέον, το κόστος της ενέργειας έχει εκτιναχθεί, καθώς οι εργασίες των ζυθοποιείων είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρες και το φυσικό αέριο συνδέεται άμεσα με τις πρώτες ύλες μας», εξηγεί ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά τις φιάλες, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτου, οι τιμές τους έχουν αυξηθεί κατά 60% και μέσα στον μήνα αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Ενδεικτικά, μια γυάλινη φιάλη, που πριν από τον πόλεμο κόστιζε 0,19 ευρώ, πλέον πωλείται έναντι 0,40 ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην εκρηκτική αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς το 35% της τιμής του μπουκαλιού αφορά την ενέργεια.
Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι ζυθοποιίες προμηθεύονται τις φιάλες από την Ουκρανία, όπου δραστηριοποιούνται 10 υαλουργίες με μεγάλα εργοστάσια, ωστόσο λόγω του πολέμου τα περισσότερα από αυτά δεν λειτουργούν πλέον.