Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων στη ΔΕΘ θα βρεθεί η αύξηση των συντάξεων και του κατώτατου μισθού, αλλά και η αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Ειδικά για τους χαμηλόμισθους τους ιδιωτικού τομέα ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) την περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα φτάσει το 2023 στα 751 ευρώ, δηλαδή σε προ μνημονίων επίπεδα, μετά από 10 χρόνια. Παράλληλα, μια επιπλέον «ανάσα» στον καθαρό μισθό θα πάρουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα με τη νέα μείωση των εισφορών κατά 0,60% που υπολείπεται από τη συνολική μείωση των πέντε ποσοστιαίων μονάδων η οποία αναμένεται να δρομολογηθεί το 2023, ανάλογα με τις αντοχές του προϋπολογισμού και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση.
Tην ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας θα «σηκώσει» το θέμα της μείωσης της ανεργίας, υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στους χαμηλότερους φόρους και τις χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές που ενθάρρυναν τις επενδύσεις και επομένως τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία έπεσε στο 12,1%, δηλαδή κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο πέρυσι (15%).
Ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει ήδη ανακοινώσει την επίσπευση της διαδικασίας διαμόρφωσης του νέου κατώτατου μισθού προκειμένου να νοικοκυριά των χαμηλόμισθων να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, ο Έλληνας πολίτης εκτιμάται ότι το 2022 θα χάσει 6,9% του πραγματικού του εισοδήματος.
Στόχος είναι η νέα αύξηση να «κουμπώσει» με τον χρόνο των εκλογών που αναμένεται να γίνουν την άνοιξη και η νέα αύξηση να φτάσει στα 38 ευρώ τουλάχιστον, ώστε ο μισθός να φτάσει στα 751 ευρώ «σβήνοντας» τη βύθιση του την περίοδο των μνημονίων.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει ανοδικά τόσο τα επιδόματα όσο και τους μέσους μισθούς. Για παράδειγμα, από την 1η Μαΐου 2022 το επίδομα ανεργίας αυξήθηκε σε 438 ευρώ, από 407,25 ευρώ που ήταν προηγουμένως, και το ημερήσιο επίδομα διαμορφώθηκε σε 17,51 ευρώ, από 16,29 ευρώ.
Συνταξιούχοι
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να αξιοποιήσει τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει, έτσι ώστε να χορηγήσει ένα πρόσθετο επίδομα, στα επίπεδα των 200-250 ευρώ, ειδικά σε αυτή την κατηγορία «αδικημένων» συνταξιούχων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ. Η καταβολή του επιδόματος προγραμματίζεται για το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όταν δηλαδή θα δοθούν και οι αυξήσεις που προγραμματίζονται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους στις συντάξεις Ιανουαρίου, που χορηγούνται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές, που αφορούν περίπου τα 2/3 των συνταξιούχων, είναι οι πρώτες που θα δοθούν ύστερα από 12 συναπτά έτη. Προκύπτουν ως αποτέλεσμα του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του πολύ υψηλού πληθωρισμού. Αυτοί είναι οι δύο παράγοντες που θα καθορίσουν το τελικό ύψος των αυξήσεων. Φυσικά, το τελικό ποσό που θα καρπωθούν στην πράξη οι συνταξιούχοι θα εξαρτηθεί από το εάν έχουν και ποιο είναι το ύψος της προσωπικής διαφοράς τους.
Ως απόρροια αυτών των αυξήσεων είναι πιθανό να υπάρξουν άλλοι 250.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα τύχουν πρόσθετου οφέλους, λόγω μηδενισμού της προσωπικής διαφοράς τους. Μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού της σύνταξής τους, θα λάβουν εξτρά μικρές αυξήσεις. Πρόκειται για συνταξιούχους με περισσότερα από 30 έτη προϋπηρεσίας και στην περίπτωση αυτή οι αυξήσεις θα είναι περιορισμένες, δηλαδή δεν θα υπερβούν τα 10 ευρώ.