CLOSE

Breaking news

euro dollar
A

Χωρίς πυξίδα κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι αγορές, με τα εμπορεύματα κυρίως να κινούνται πάνω-κάτω, προκαλώντας αναστάτωση στους επενδυτές, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις.

Η πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα μοιάζει κάτι σαν το Μαντείο των Δελφών. Ουδείς είναι σε θέση να εκτιμήσει το ποια θα είναι η επόμενη ημέρα, ποια θα είναι τα επίπεδα αντίστασης και βέβαια πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ξεκίνησε στη αρχή του περασμένου χειμώνα και κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

Δύο από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πετρέλαιο και το ευρώ. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» που έδειχνε να ανακάμπτει μέχρι το μεσημέρι μετά την χθεσινή βουτιά σχεδόν 10%, νωρίς το απόγευμα πέρασε σε αρνητικό έδαφος και βρέθηκε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που έχει να συμβεί από τις 11 Απριλίου.

Μέλλον δίχως σιγουριά

Βασική αιτία για την πτώση του πετρελαίου δεν είναι άλλη από το φόβο που κυριαρχεί ότι η ευρωπαϊκή, αλλά και η αμερικανική οικονομία βρίσκονται προ των θυρών μίας ακόμη ύφεσης.

Παρά το γεγονός ότι οι θεσμικοί φορείς και οι κυβερνήσεις καθησυχάζουν τους πάντες ότι αυτό το ενδεχόμενο, για την ώρα τουλάχιστον, είναι πολύ μακρινό, εντούτοις ελάχιστους φαίνεται να πείθουν.

Οι αναλυτές των τραπεζών βλέποντας τα στοιχεία της κατανάλωσης να εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο, θεωρούν ότι αν δεν αλλάξει κάτι εντυπωσιακά προς το καλύτερο, τότε το 2023 η ύφεση θα είναι εδώ.

Οι μοναδικές οικονομίες που για την ώρα τουλάχιστον ανθίσταται απέναντι σε αυτή την λαίλαπα της κρίσης και του πληθωρισμού είναι όσες έχουν εξάρτηση από τον τουρισμό, μεταξύ αυτών βέβαια και η Ελλάδα. Ωστόσο και εκεί οι επιπτώσεις θα είναι οδυνηρές εάν οι Κασσάνδρες της ύφεσης επιβεβαιωθούν.

Πιέσεις στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά το ευρώ και εδώ κορυφώνονται οι πιέσεις. Οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι περισσότερο δομικό και ουσιαστικό στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία με την Ρωσική εισβολή, όλοι θεώρησαν ότι το «μάρμαρο» αυτής της κρίσης θα το πληρώσουν οι ευρωπαίοι, κάτι που μέχρι στιγμής τουλάχιστον φαίνεται να επιβεβαιώνεται.

Σήμερα το ευρώ έχει βρεθεί στο 1,018, έναντι του δολαρίου, ενώ μέσα στην ημέρα έχει καταγράψει και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία που είχε βρεθεί σε ανάλογη θέση ήταν το μακρινό 2002. Κατά συνέπεια, βρίσκεται στα χαμηλά 20 ετών.

Τέλος, η χονδρική τιμή του ρεύματος βρέθηκε για μία ακόμη ημέρα κατά πολύ πάνω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα, έστω και αν υποχώρησε ελαφρά σε σχέση με χθες, ενώ το φυσικό αέριο συνεχίζει να καλπάζει και βρίσκεται πάνω από τα 170 ευρώ.

 

Πηγή: Θανάσης Παπαδής, imerisia.gr

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις