Για επικίνδυνη καρύδα Ινδονησίας που βρέθηκε μολυσμένη με σαλμονέλα και πωλείται και στην Ελλάδα προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταχείας ειδοποίησης για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed).
Τη σαλμονέλα εντόπισαν οι Ολλανδικές Αρχές οι οποίες ενεργοποίησαν και το σύστημα RASFF. Η επικίνδυνη καρύδα Ινδονησίας πωλείται σε 18 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα:
- Αργεντινή
- Αυστρία
- Βέλγιο
- Βοσνία-Ερζεγοβίνη
- Δομινικανή Δημοκρατία
- Γαλλική Πολυνησία
- Γερμανία
- Ελλάδα
- Ινδονησία
- Ιρλανδία
- Ιταλία
- Μάλτα
- Ολλανδία
- Νέα Ζηλανδία
- Πορτογαλία
- Νότια Αφρική
- Ισπανία
- Ηνωμένες Πολιτείες
Μέχρι στιγμής μόνο οι Ολλανδικές Αρχές έχουν λάβει μέτρα για την πώληση της συγκεκριμένης καρύδας. Οι αντιδράσεις των συστημάτων ασφαλείας τροφίμων στις υπόλοιπες χώρες (στην Ελλάδα υπεύθυνος είναι ο ΕΦΕΤ) αναμένονται τις επόμενες ημέρες.
Δείτε την προειδοποίηση του RASFF:
Τι είναι η σαλμονέλα και ο κίνδυνος της σαλμονέλωσης
Σαλμονέλωση είναι η λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σαλμονέλα. Τα άτομα που νοσούν από σαλμονέλωση παρουσιάζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας (διάρροια, κοιλιακό πόνο, εμετούς, πυρετό). Πρόκειται για συχνό νόσημα που μεταδίδεται συνήθως με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων.
Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης της σαλμονέλωσης είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων, ζωικής κυρίως προέλευσης (π.χ. κρέας, αυγά, πουλερικά). Άλλα τρόφιμα (π.χ. λαχανικά, φρούτα, οστρακοειδή) μπορεί να μολυνθούν από την επαφή τους με κοπριά ή μέσω αποβλήτων στο νερό.
Δεν είναι δυνατό να καταλάβει κάποιος από την εμφάνιση ενός τροφίμου εάν αυτό είναι μολυσμένο με σαλμονέλα ή όχι. Το μολυσμένο τρόφιμο έχει φυσιολογική όψη, οσμή και γεύση. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έκθεση μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας κυμαίνεται από 6 έως 72 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των μικροοργανισμών που έχουν προσληφθεί.