Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε καθημερινά πλαστικά είδη στην κουζίνα μας, χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά από τι υλικά κατασκευάζονται και τι κινδύνους ενδέχεται να κρύβουν για την υγεία μας.
Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Chemospher «φωτίζει» τους σοβαρούς κινδύνους που ενδέχεται να προκαλούν τα μαύρα πλαστικά είδη κουζίνας (εργαλεία και δοχεία) και ιδιαίτερα αυτά που προέρχονται από ανακυκλωμένα υλικά.
Κρίνεται κρίσιμο να προσέξουμε τη χρήση αυτών των προϊόντων και σύμφωνα με τους ειδικούς ίσως και να ήρθε η στιγμή να σκεφτούμε σοβαρά να τα αποσύρουμε οριστικά από το σπίτι μας.
Τοξικές ουσίες
Τα μαύρα πλαστικά που συνηθίζονται σε κουζινικά σκεύη και εργαλεία ή δοχεία τροφίμων μπορεί να περιέχουν τοξικά επιβραδυντικά φλόγας. Αυτά τα πλαστικά, συνήθως κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα μέρη ηλεκτρονικών συσκευών, όπως οι θήκες πίσω από τις τηλεοράσεις, περιέχουν χημικές ουσίες που παραμένουν στα υλικά ακόμα και μετά την ανακύκλωσή τους.
Οι επιβραδυντές φλόγας που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά είδη μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Παρά την απαγόρευση ορισμένων από τις χημικές ουσίες, η έρευνα έδειξε ότι εξακολουθούν να ανιχνεύονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα πλαστικά είδη κουζίνας.
Τι έδειξε η έρευνα
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές δοκίμασαν 203 καθημερινά οικιακά αντικείμενα από μαύρο πλαστικό για την παρουσία επιβραδυντικών φλόγας βρωμίου και φωσφόρου. Ανάμεσα στα αντικείμενα ήταν και είδη κουζίνας, όπως σπάτουλες και δοχεία αποθήκευσης τροφίμων.
Τα αποτελέσματα ήταν άκρως ανησυχητικά: Το 85% των προϊόντων περιείχε επιβραδυντές φλόγας από βρώμιο, ενώ το 65% περιείχε έναν συνδυασμό επιβραδυντικών και από τις δύο κατηγορίες.
Μάλιστα ορισμένοι εξ αυτών έχουν απαγορευτεί για χρήση. Για παράδειγμα, ένα από τα χημικά που βρέθηκαν σε αυτά τα προϊόντα είναι το decaBDE, ένας επιβραδυντής φλόγας βρωμίου που απαγορεύτηκε το 2021. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η ουσία αυτή εξακολουθεί να υπάρχει σε πολλές καθημερινά εργαλεία και σκεύη κουζίνας, λόγω της ανακύκλωσης των υλικών.
Οι κίνδυνοι για την υγεία
Όπως αναφέρουν ειδικοί στο Health, η παρουσία αυτών των χημικών ουσιών σε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και αποθήκευση τροφίμων αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Οι επιβραδυντές φλόγας όπως το decaBDE έχουν συνδεθεί με:
- Καρκίνο
- Διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα
- Νευροαναπτυξιακές διαταραχές
- Βλάβες στην αναπαραγωγή και την ανάπτυξη
Η εισχώρηση αυτών των ουσιών στα τρόφιμα αυξάνει τις πιθανότητες έκθεσης, ιδιαίτερα όταν τα σκεύη θερμαίνονται, όπως στην περίπτωση μαγειρέματος με χρήση επίμαχων εργαλείων ή ζεστάματος φαγητού σε πλαστικά δοχεία, για παράδειγμα στους φούρνους μικροκυμάτων.
Πως να το αντιμετωπίσετε
Οι ειδικοί συστήνουν κάποια βασικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μειώσουμε την έκθεση σε αυτά τα επικίνδυνα χημικά, έτσι ώστε να προστατευτούμε από αυτές τις ουσίες.
- Απομακρύνετε τα μαύρα πλαστικά σκεύη από την κουζίνα. Τα μαύρα πλαστικά είδη κουζίνας, όπως οι σπάτουλες και τα κουτάλια, είναι καλό να αντικατασταθούν με σκεύη από υλικά όπως ανοξείδωτο ατσάλι, ξύλο ή σιλικόνη, τα οποία είναι ασφαλέστερα.
- Μην ζεσταίνετε φαγητό σε πλαστικά δοχεία. Εάν έχετε μαύρα πλαστικά δοχεία τροφίμων, μην τα χρησιμοποιείτε για αναθέρμανση τροφών. Προτιμήστε γυάλινα ή μεταλλικά δοχεία για την αποθήκευση και αναθέρμανση των γευμάτων σας.
- Ελέγξτε και τα παιδικά παιχνίδια και άλλα οικιακά αντικείμενα. Τα μαύρα πλαστικά προϊόντα που έρχονται σε επαφή ιδιαίτερα με παιδιά, όπως τα παιχνίδια, θα πρέπει να εξετάζονται με ιδιαίτερη προσοχή. Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στις τοξικές ουσίες, καθώς τείνουν να βάζουν τα παιχνίδια στο στόμα τους.
- Μειώστε τη χρήση πλαστικών. Τα πλαστικά μιας χρήσης, ιδιαίτερα αυτά που χρησιμοποιούνται σε συσκευασίες φαγητού, είναι καλό να αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο. Η δε επαναχρησιμοποίηση αυτών των δοχείων για αποθήκευση ή μαγείρεμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες.