Δημοσιεύθηκε και φέτος η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στη διάσημη παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, λόγω του κίνδυνου κατολίσθησης. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την απόφαση, οι τουρίστες απαγορεύεται να επισκεφτούν το καλοκαίρι του 2024 την παραλία τόσο από θαλάσσης όσο και από στεριάς και συγκεκριμένα από το λεγόμενο πλάτωμα.
Συγκεκριμένα, η απόφαση προβλέπει πως απαγορεύεται η κυκλοφορία και η προσέγγιση - αγκυροβολία κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και η απαγόρευση λήψης θαλάσσιου λουτρού από λουόμενους στη θαλάσσια περιοχή εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο άκρα (βόριο και νότιο) του Όρμου«Ναυάγιο» Ζακύνθου. Η προσέγγιση στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
Επίσης, το ΦΕΚ προβλέπει, «την απαγόρευση της πρόσβασης στο κορυφαίο τμήμα του πρανούς και στο πλάτωμα που υφίσταται έμπροσθεν του πρανούς και συνορεύει με δρόμο πρόσβασης επισκεπτών, με όριο απαγόρευσης απόσταση 10 μέτρων από το όριο του πρανούς και την τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης».
Η κατ’ εξαίρεση προσέγγιση στην ζώνη ελεύθερης πρόσβασης όπως αυτή φαίνεται στην εικόνα παρακάτω στο άρθρο του proson, η οποία περιλαμβάνει την περιοχή που ορίζεται από τα σημεία ΓΔ και έχει σαν όριο το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και παροχής βοήθειας.
Η απαγόρευση της πρόσβασης και προσέγγισης στη διάσημη παραλία της Ζακύνθου ισχύει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2024, «προς το σκοπό προστασίας των επισκεπτών κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου».
Οι παραβάτες υπόκεινται και σε διοικητικές κυρώσεις. Το ύψος, το είδος της κύρωσης και ο τρόπος επιβολής τους εφαρμόζονται ανάλογα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τοπικές αρχές έδωσαν «μάχη» προκειμένου να πείσουν για την ασφάλεια της παραλίας που αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι αρχές δεν πείστηκαν για την ασφάλεια και τη σχετική απόφαση υπογράφουν τέσσερις υπουργοί και συγκεκριμένα οι: Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ.