Τα βαρέα μέταλλα στη μαύρη σοκολάτα, ορισμένες φορές, φτάνουν εκπληκτικά υψηλά επίπεδα, όπως φαίνεται από μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Consumer Reports.
Σύμφωνα με τoν αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Consumer Reports», κάποιες μαύρες σοκολάτες περιέχουν υψηλές ποσότητες βαρέων μετάλλων, συγκεκριμένα κάδμιο και μόλυβδο, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Η έρευνα
Από τις 28 μάρκες μαύρης σοκολάτας που μελέτησαν οι ερευνητές, μάλιστα, όλες περιείχαν αυτά τα δύο βαρέα μέταλλα.
Όπως σημειώνεται στο Healthline, η ποσότητα καδμίου που θεωρείται ασφαλής από τους ειδικούς είναι 4,1 ug/ημέρα και μόλυβδου 0,5 ug/ημέρα.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στις 23 από τις 28 μπάρες μαύρης σοκολάτας, η κατανάλωση μόλις 30 γραμμαρίων ξεπέρασε αυτές τις ημερήσιες ποσότητες.
Επειδή η έκθεση σε κάδμιο και μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει αναπτυξιακά προβλήματα, η κατανάλωσή τους είναι περισσότερο επικίνδυνση για τις εγκύους και τα μικρά παιδιά.
«Το κάδμιο μπορεί να βλάψει το ήπαρ και τα νεφρά», λέει η Δρ. Dana Ellis Hunnes, κλινική διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και επίκουρη καθηγήτρια στη σχολή δημόσιας υγείας Fielding του ίδιου Πανεπιστημίου. «Ως εκ τούτου, πρέπει να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε ή να περιορίσετε την πρόσληψη».
Αν και υπάρχουν κίνδυνοι με ορισμένους τύπους μαύρης σοκολάτας, δεν χρειάζεται να την αποφεύγετε εντελώς, δήλωσε ο Tunde Akinleye, ερευνητής για την ασφάλεια τροφίμων στον οργανισμό Consumer Reports και επικεφαλής της μελέτης.
Εξήγησε ότι αν και η πλειονότητα των εμπορικών προϊόντων σοκολάτας που εξετάστηκαν, είχαν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα μολύβδου ή/και καδμίου, πέντε από αυτά ήταν αρκετά χαμηλά στα δύο βαρέα μέταλλα.