Breaking news

neotita
A

Στο εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού φαίνεται να απομονώθηκε μια χημική ουσία η οποία δίνει ελπίδες στις αντιγηραντικές θεραπείες.  Συγκεκριμένα σύμφωνα με ιατρικά πειράματα τα οποία διενεργήθηκαν, η ουσία αυτή φαίνεται να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ηλικιωμένων ποντικών κατά 9 % καθαρίζοντας τα παλιά, φθαρμένα κύτταρα τους. Η θεραπεία φαίνεται επίσης να κάνει τα ποντίκια σωματικά πιο κατάλληλα και να μειώνει το μέγεθος των όγκων, όταν χρησιμοποιείται παράλληλα με τη χημειοθεραπεία για τη θεραπεία του καρκίνου.

Ειδικότερα σύμφωνα με έρευνες οι οποίες διενεργήθηκαν τα γηρασμένα κύτταρα αυξάνονται σε αριθμό, καθώς μεγαλώνουμε και έχουν συνδεθεί με διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών, του διαβήτη τύπου 2 και της οστεοπόρωσης. Συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, η επιστήμονας Qixia Xu και οι συνεργάτες της εξέτασαν μια βιβλιοθήκη χημικών ουσιών που συνδέονται με τη γήρανση για τις επιπτώσεις τους στα γηρασμένα κύτταρα. Η έρευνα της ομάδας βρήκε μια χημική ουσία, η οποία συναντάται στους σπόρους σταφυλιού και ονομάζεται προκυανιδίνη C1 (PCC1).

Παράλληλα σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το στοιχείο PCC1 φάνηκε να εμποδίζει τα γηρασμένα κύτταρα να παράγουν φλεγμονώδεις ουσίες. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, η χημική ουσία σκότωσε τα κύτταρα, αφήνοντας άθικτα κάποια νεότερα. Η χημειοθεραπεία είναι γνωστό ότι επιταχύνει τη γήρανση των κυττάρων εντός των όγκων. Για να ανακαλύψει, εάν το PCC1 θα μπορούσε να σκοτώσει τα ηλικιωμένα καρκινικά κύτταρα, ενισχύοντας τον αντίκτυπο της χημειοθεραπείας, η ομάδα δοκίμασε τη χημική ουσία μαζί με τη μιτοξαντρόνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, του λεμφώματος non-Hodgkin και της οξείας μυελοβλαστικής λευχαιμίας, μεταξύ άλλων καρκίνων.

Επίσης η ομάδα φαίνεται να εξέτασε αυτή τη συνδυαστική θεραπεία σε ποντίκια. Η θεραπεία ποντικών με PCC1 και μιτοξαντρόνη, δηλαδή συρρίκνωση των όγκων κατά περίπου 75 τοις εκατό, ενώ η χημειοθεραπεία πραγματοποίησε μείωση κατά 44 τοις εκατό, σε μέσο όρο. Με βάση το γεγονός αυτό η χημική ουσία δεν φαίνεται να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική θεραπεία κατά της γήρανσης, ανέφερε ο Dorian Ziegler στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης στην Ελβετία. Ωστόσο πρόσθεσε πως η μελλοντική έρευνα θα χρειαστεί να διερευνήσει εάν το PCC1 έχει παρόμοια αποτελέσματα και στους ανθρώπους.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις