Δύο χρόνια περίπου τους πήρε για να κατασκευάσουν ένα βιοκλιματικό σπίτι, πρότυπο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι μαθητές- «μηχανικοί» Δημήτρης Δεληγιάννης και Μιχαήλ- Άγγελος Δούκας, της Γ’ τάξης του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης.
Το βιοκλιματικό σπίτι παρουσίασαν στην κάμερα του «Ν» στο πλαίσιο επίδειξης της εργασίας τους στην αίθουσα τελετών του σχολείου, όπου ήταν καλεσμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πάτρα, την Ισπανία και την Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.
Το βιοκλιματικό σπίτι εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνάμεις της φύσης, με φωτοβολταϊκά και γεννήτριες, αλλά και γεώτρηση για νερό που περνά μέσα από φίλτρα για να καλύπτει τις ανάγκες του σπιτιού.
Η βάση του σπιτιού είναι από φελιζόλ, στον πρώτο όροφο ανάβουν τα φώτα, στην κρεβατοκάμαρα, το γραφείο, έπιπλα τα οποία έγιναν με τρισδιάστατη εκτύπωση και στη συνέχεια τα έβαψαν και τα διαμόρφωσαν για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Στο αίθριο του σπιτιού μένει η ζεστασιά από τον ήλιο, λόγω των ειδικών τζαμιών.
Η κλίση της σκεπής είναι 30 μοιρών, ώστε το σπίτι να προσλαμβάνει τη μέγιστη απόδοση ενέργειας του ήλιου μέσω των φωτοβολταϊκών.
«Μας άρεσε γιατί είναι επίκαιρο θέμα σήμερα, με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Σήμερα με την τιμή που έχει πάει το ρεύμα, είναι ένα σπίτι που σε πέντε χρόνια θα αποσβέσεις όσα χρήματα έχεις δώσει» μας εξηγούν. Είναι ακριβή η κατασκευή του, αλλά σου εξασφαλίζει ακόμα και πλεόνασμα ενέργειας που μπορείς να πωλήσεις στη ΔΕΗ ως πράσινη ενέργεια.
Τα υλικά και τα έξοδα καλύφθηκαν από το πρόγραμμα Erasmus, αλλά είναι εξ ολοκλήρου από τον σχεδιασμό των δύο μαθητών.