Η αθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου απέδωσε την έξαρση των τελευταίων 15 -20 ημερών στην επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον 2, που εμφανίστηκε στη χώρα μας ενώ είχαμε ήδη μία αυξημένη διασπορά και ένα μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων λόγω της Όμικρον.
Ωστόσο, υπολόγισε ότι αυτό το κύμα θα έχει μικρότερη διάρκεια από προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού, δεδομένης της πορείας σε άλλες χώρες αλλά και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα της χώρας.
Η επιστήμονας πρόσθεσε ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο. Από την αρχή του 2022 έχουμε μία σημαντική μείωση του ποσοστού νέων διασωληνώσεων και θανάτων ανά αριθμό νέων κρουσμάτων. «Η ψαλίδα δηλαδή μεταξύ των νέων κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών ανοίγει».
Κοντά στην κορύφωση της Ομικρον 2
Ο κυλιόμενος μέσος όρος του 7ημερου έχει αυξηθεί στις 21.000 νέα κρούσματα ανά ημέρα ενώ τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά στα 176.000.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι βρισκόμαστε κοντά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον 2. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τις προηγούμενες 2 εβδομάδες είχαμε αύξηση κατά 24% και 16% στα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε μία σχετική μείωση (6%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώθηκε στις ΠΕ: Έβρου, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Φθιώτιδας, Ροδόπης, Σερρών, Βόρειου Τομέα Αθηνών και Δυτικής Αττικής
Το ποσοστό της θετικότητας αυξήθηκε σημαντικά. Ο κυλιόμενος μέσος όρος θετικότητας του 7ημερου εκτιμάται στο 8,2% ενώ πριν από 15 μέρες ήταν κάτω από το 5%. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουμε πλήρη επικράτηση της Όμικρον, με το Όμικρον 2 να αποτελεί το 77% των νέων δειγμάτων που εξετάζονται.
Παράλληλα, εξετάζεται σημαντική αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα 8/13 Π.Ε, με σημαντική αύξηση στην Αττική, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο, στα Ιωάννινα και στη Θεσσαλονίκη.
Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων - Θα αυξηθούν και οι εισαγωγές
Η κ. Παπαευαγγέλου χαρακτήρισε «ανησυχητική» την αύξηση της διάμεσης ηλικίας των κρουσμάτων που έχει φτάσει τα 41 έτη. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες παρατηρείται:
- μείωση των κρουσμάτων σε παιδιά 4-18 ετών
- μείωση των νέων κρουσμάτων στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες (12 - 34 ετών).
- σημαντική αύξηση σε άτομα ηλικίας άνω των 35 ετών
- σημαντική αύξηση σε ενήλικες άνω των 55 ετών
- αύξηση των κρουσμάτων στους πλέον ευάλωτους (άνω των 65 ετών).