Breaking news

xaroupia
A

Η καλλιέργεια της χαρουπιάς ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη στην Κρήτη, ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες το χαρούπι έχει πάψει να έχει την ίδια πρωταρχική αξία, με τους αγρότες να στρέφονται σε πιο αποδοτικά αγροτικά προϊόντα.

Αυτή η συνήθεια φαίνεται να αλλάζει ριζικά, καθώς προϊόντα από χαρουπάλευρο βρίσκουν τη θέση τους στο καλάθι των καταναλωτών, και στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής. Συγκεκριμένα η ξεχασμένη αυτή καλλιέργεια πρόκειται να επανακάμψει καθώς η ευρωπαϊκή γεωργία στρέφεται σε νέες κατευθύνσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κ. Κώστα Καδή, Υπουργού Γεωργίας της Κύπρου, της οποίας η γεωμορφολογία μοιάζει πολύ με εκείνη της Κρήτης, δήλωσε στα πλαίσια ενημερωτικής ημερίδας ότι « οι συνθήκες καθιστούν επιτακτική την επαναξιολόγηση της χαρουποκαλλιέργειας σε συστηματική βάση καθώς και την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στο πεδίο της καλλιέργειας και της μεταποίησης χαρουπιών ». Ειδικότερα αυτή η επαναξιολόγηση παρατηρείται κυρίως στις Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες φαίνεται να υποστηρίζουν ένα περισσότερο βιώσιμο διατροφικό κύκλο.

Ποια είναι η σύσταση και η παρασκευή του χαρουπάλευρου ; 

Η χαρουπιά είναι ένα ανθοφόρο αειθαλές δέντρο, ενδημικό στη λεκάνη της Μεσογείου. Το χαρούπι είναι ο καρπός της, ένας λοβός με μήκος περίπου 10 έως 20 εκατοστών. Όταν ωριμάσει, στα τέλη του καλοκαιριού, γίνεται καφέ και έχει γλυκιά γεύση. Για την παρασκευή του χαρουπάλευρου, τα χαρούπια πρέπει αρχικά να μουσκευτούν για τουλάχιστον 24 ώρες σε νερό. Στη συνέχεια αφαιρούνται οι σπόροι και αποξηραίνονται οι καρποί με ειδικά μηχανήματα, πριν αλεθούν σε μια λεπτή σκόνη δηλαδή το χαρουπάλευρο. Η συγκεκριμένη σκόνη χρησιμοποιείται σε διάφορες συνταγές μαγειρικής ή προστίθεται σε smoothies, γιαούρτι και αλεύρι για αρτοσκευάσματα.

Περισσότεροι είναι οι Έλληνες οι οποίοι αποφασίζουν να μειώσουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων και στρέφονται σε εναλλακτικά προϊόντα με υψηλή διατροφική αξία, τα παξιμάδια από χαρουπάλευρο έχουν βρει τη θέση τους στα ράφια των σούπερ μαρκετ και πολλοί φούρνοι της Κρήτης τα παρασκευάζουν σε διάφορες μορφές. 

Η ευεργετική αξία του χαρουπιού για την υγεία 

Η αναβίωση το χαρουπάλευρο και του χαρουπιού γενικότερα, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν αρκετά υποτιμημένο, έχει βασιστεί σε πρόσφατες έρευνες και μελέτες, οι οποίες έδειξαν ότι διαθέτει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία.

Συγκεκριμένα δεν περιέχει οξαλικό οξύ που εμποδίζει το σώμα να αφομοιώσει το ασβέστιο και τον ψευδάργυρο. Δεν περιέχει γλουτένη, ενώ είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και χαμηλό σε λιπαρά. Περιέχει δύο φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, Β2, Β3 και D παρέχοντας πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Βοηθά στην πέψη, ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης, αντιμετωπίζει τη διάρροια σε βρέφη και ενήλικες, ανακουφίζει από το άσθμα, δρα εναντίον του βήχα και του κρυολογήματος. Επιπλέον, βοηθά στην τόνωση της λίμπιντο και στην αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων. Γνωρίζοντας όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες του χαρουπάλευρου, είναι πλήρως εξηγήσιμο το νέο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της χαρουπιάς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων με βάση το χαρούπι, κάτι πιθανόν θα δώσει νέες κατευθύνσεις ανάπτυξης στην Κρητική γεωργία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις