Breaking news

apates
A

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της Βουλής των Ελλήνων η Ελληνική Αστυνομία, ραγδαία φαίνεται να  είναι η αύξηση των ηλεκτρονικών επενδυτικών απατών μέσα από τηλεφωνήματα και SMS, η οποία εκτοξεύθηκε την περίοδο της πανδημίας, σε σημείο που έχει καταστεί πραγματική μάστιγα. Η απάντηση δόθηκε σε κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη και της βουλευτού Νοτίου Τομέα του Κινήματος Αλλαγής Τόνιας Αντωνίου.  

Συγκεκριμένα, το 2019 είχαν απασχολήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣυποθέσεις επενδυτικής απάτης και 21 υποθέσεις απατών μέσω sms, ο αριθμός αυτός ανήλθε στο 2021 στις 237 και στις 256 υποθέσεις αντίστοιχα. Η εν λόγω αύξηση δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις ανέρχεται πάνω από 5000%.

Από την άλλη το συνολικό ποσό της ζημίας μεταξύ 2019 και 2021 πλησιάζει τα 13 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα κατά τον τελευταίο χρόνο έχουν εξιχνιαστεί μόλις 8 υποθέσεις τέτοιας απάτης.

Οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απηύθυναν την ερώτησή τους στους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Υποδομών και Μεταφορών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης στις 11 Νοεμβρίου. Η ερώτηση περιλάμβανε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τον αριθμό των υποθέσεων που έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ και έχουν εξιχνιάσει, τις δράσεις ενημέρωσης, πρόληψης, προστασίας και αποτροπής που έχει αναλάβει η Πολιτεία αλλά και τις ίδιες τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών καθώς και το ποια είναι η σχετική συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές άλλων χωρών. 

Ο Γιώργος Καμίνης βρίσκεται σε επαφή με ομάδες πολιτών που έχουν πέσει θύματα τέτοιων απατών με σκοπό να διευκολυνθεί η συνεργασία τους με τις αρμόδιες αρχές και η επικοινωνία τους με τα Υπουργεία που έχουν τη δικαιοδοσία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Πέραν της απάντησης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκκρεμούν ακόμη οι απαντήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και Δικαιοσύνης, ενώ δύο Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υποδομών και Μεταφορών έχουν δηλώσει αναρμόδια. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις