CLOSE

Breaking news

doctor
A

Τη μετάβαση στην ψηφιακή υγεία με καινοτόμες υπηρεσίες σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

«Το home care και το hospital at home είναι δύο νέες υπηρεσίες που θα υποστηριχθούν από την ψηφιακή τεχνολογία και την τηλεϊατρική και θα δώσουν την ευκαιρία σε νέες υπηρεσίες υγείας να αναπτυχθούν από το σπίτι, μακριά από το νοσοκομείο. Αυτά θα γίνουν σε πιλοτικό επίπεδο και αυτό που θέλουμε να δούμε είναι ένας νέος διαφορετικός χάρτης υγείας που θα έχει τέτοιες νέες καινοτόμες υπηρεσίες, οι οποίες θα είναι ασφαλέστερες για τον ασθενή, οικονομικότερες για το κράτος και ποιοτικότερες. Άρα λοιπόν η τεχνολογία μας δίνει νέες ευκαιρίες», ανέφερε ο κ. Κωτσιόπουλος, σε χθεσινή εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα, «Ψηφιακή Υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία».

Προσέθεσε ότι έχει ωριμάσει η στρατηγική για την ψηφιακή υγεία στη χώρα μας και τώρα, όπως είπε, είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή να ανοίξει ο επιστημονικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Real World Data και τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, που θα προάγει την έρευνα και την καινοτομία, θα αυξάνει την προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και θα προστατεύει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

«Έχουμε κάποιες βάσεις δεδομένων και σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτά τα δεδομένα που παραμένουν, δυστυχώς, αναξιοποίητα. Για παράδειγμα από την ψηφιακή πλατφόρμα για το εμβόλιο και το μητρώο της Covid-19, είχαμε τα απαραίτητα δεδομένα για να μπορέσουμε να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για την πορεία της πανδημίας», είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, δίνοντας το στίγμα του νέου ΕΣΥ.

Η πρόταση του υπουργείου Υγείας προς το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει έμφαση σε τρεις άξονες: Στην ενοποίηση των δεδομένων, στα Εθνικά αποθετήρια που θα συλλέγουν αυτά τα δεδομένα, καθώς και στο Εθνικό πλαίσιο διαλειτουργικότητας. Εάν δεν υπάρξει αυτό τότε όλη η προσπάθεια θα πέσει στο κενό.

Υπάρχουν νέες πηγές δεδομένων όπως:

  • Ο εθνικός ψηφιακός ιατρικός φάκελος που θα συλλέγει δεδομένα από πολλές πηγές π.χ. από τα νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα, τους ιατρούς της ΠΦΥ κ.λπ.
  • Το εθνικό μητρώο καρκίνου που λείπει από τη χώρα μας, όμως ήδη το τεχνικό δελτίο είναι έτοιμο.
  • Και ένα ογκολογικό πληροφοριακό σύστημα που θα συλλέγει δεδομένα, εξειδικευμένα για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Το πιο ουσιαστικό, σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, είναι να ολοκληρωθεί η συγγραφή των τεχνικών δελτίων εντός των επομένων εβδομάδων, να κατατεθούν ώστε να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τους βασικούς πυλώνες.

Πρόσθεσε επίσης, ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα προκηρυχθούν πολλά έργα όπως η τηλεϊατρική, που επίσης έχει ωριμάσει.

Η συζήτηση για την τεχνολογία, όμως, θα πρέπει να ξεκινάει από το ανθρώπινο δυναμικό και όχι να τελειώνει σε αυτό, είπε ο κ. Κωτσιόπουλος, προσθέτοντας ότι αυτό θα υλοποιήσει τη μετάβαση στο νέο ψηφιακό νοσοκομείο. Σημείωσε ωστόσο ότι σήμερα εργάζονται ελάχιστοι επιστήμονες στον τομέα της τεχνολογίας, δηλαδή στο e-health «και πρέπει να δούμε το κομμάτι της στελέχωσης. Μιλάμε για μητρώα ασθενών και ξεχνάμε ότι κάποιος πρέπει να καταχωρίσει αυτά τα στοιχεία στα μητρώα. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το γιατρό και με άλλες δουλειές, γιατί αυτός ο άνθρωπος ποτέ δεν θα καταχωρίσει τα στοιχεία που θέλουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να σχεδιάσουμε τις λύσεις με τους επαγγελματίες υγείας. Αυτό ίσως μπορεί να είναι μια μορφή συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για να μπορούν να υπάρξουν αυτοί οι επαγγελματίες υγείας στα νοσοκομεία που θα καταγράφουν τα δεδομένα που χρειαζόμαστε», κατέληξε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις