Breaking news

βρύση
A

Σε ποινή κάθειρξης 18 ετών και τεσσάρων μηνών καταδικάστηκε πρώην υπάλληλος του Δήμου Άργους Ορεστικού, ο οποίος κρίθηκε υπεύθυνος για την εκδήλωση εκατοντάδων κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην περιοχή τον Ιανουάριο του 2019, λόγω μόλυνσης του δικτύου ύδρευσης.

Η υπόθεση εκδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κοζάνης, το οποίο αναγνώρισε στον καταδικασθέντα –σήμερα συνταξιούχο– το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Η ποινή μετατράπηκε σε χρηματική, με 5 ευρώ ημερησίως και με αναστολή, ενόψει της δευτεροβάθμιας δίκης.

Αθώος ο δήμαρχος

Αθωώθηκε από το ίδιο δικαστήριο ο τότε και νυν δήμαρχος Άργους Ορεστικού, που είχε παραπεμφθεί στην ίδια δίκη λόγω της ιδιότητάς του. Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρέθηκε η πλημμελής χλωρίωση του νερού, που –σύμφωνα με τη δικογραφία– επέτρεψε την είσοδο παθογόνων μικροοργανισμών στο δίκτυο ύδρευσης, οδηγώντας στη νόσηση 635 κατοίκων.

Ένας 58χρονος με μόνιμη βλάβη

Μεταξύ των ασθενών ήταν και ένας 58χρονος, ο οποίος νόσησε σοβαρά και χρειάστηκε πολύμηνη νοσηλεία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Προσβλήθηκε από το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré, που του προκάλεσε μόνιμη, βαριά σωματική βλάβη.

Πώς φτάσαμε στη δίκη

Το 2019, η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο τόσο μετά από προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Καστοριάς, όσο και μετά από μήνυση του 58χρονου παθόντα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2023, η δικογραφία ανασύρθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Το παραπεμπτικό βούλευμα περιέγραφε σοβαρές παραλείψεις στους ελέγχους του νερού: γίνονταν μόνο μία φορά την εβδομάδα και από ένα μόνο σημείο του δικτύου, αντί για καθημερινούς ελέγχους σε πολλαπλά –και κυρίως απομακρυσμένα– σημεία.

Οι απολογίες και το σκεπτικό της απόφασης

Κατά την απολογία τους, τόσο ο πρώην υπάλληλος όσο και ο δήμαρχος αρνήθηκαν κάθε ευθύνη. Υποστήριξαν ότι τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση του νερού είχε ο τότε αντιδήμαρχος, ο οποίος απεβίωσε το 2020.

Το Δικαστήριο έκρινε τελικά ένοχο μόνο τον υπάλληλο, ωστόσο απέκλεισε την επιβαρυντική περίπτωση της βαριάς σωματικής βλάβης του 58χρονου. Όπως εξήγησε ο συνήγορος του τελευταίου, Λεωνίδας Σιδηρόπουλος, δεν κατέστη δυνατό να αποδειχθεί με απόλυτη βεβαιότητα ότι η γαστρεντερίτιδα από το μολυσμένο νερό προκάλεσε το σύνδρομο Guillain-Barré, καθώς δεν έγινε μία κρίσιμη ιατρική εξέταση κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ασθενούς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις