Breaking news

thanasis_triaridis
A

Την αφαίρεση του ζήτησε από τη «Βραχεία Λίστα» των υποψηφιοτήτων για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας της περασμένης χρονιάς, ο γνωστός συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης με μια καταιγιστική επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο ίδιος δήλωσε πως «Δεν υπήρχε περίπτωση να συμπεριληφθώ σε λίστα βράβευσης ενός κράτους που δολοφονεί μετανάστες κάνοντας push back – μόνο προχθές ξεβράστηκαν 7 νεκροί άνθρωποι στην ακτή της Επάνω Σκάλας της Λέσβου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Θανάσης Τριαρίδης, ο οποίος είναι ένας εκ των σημαντικότερων λογοτεχνικών φωνών της χώρας, με έργο που εκτείνεται από την πεζογραφία στην ποίηση, στην θεατρική γραφή, στον δοκιμιακό λόγο, έδωσε την κατάλληλη και ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση για τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα, καταπατώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο ίδιος απέσυρε την ποιητική του συλλογή «Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα» (εκδόσεις Gutenberg) από τη λίστα των υποψήφιων για Κρατικό Βραβείο Ποίησης βιβλίων, απαντώντας ουσιαστικά στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ο Θανάσης Τριαρίδης, στην επιστολή του, που εστάλη προχθές στο ΥΠΠΟΑ, λίγο μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, αναφέρει ότι είναι «Εναντίον κάθε βραβείου και κάθε βραβειοδότησης στην τέχνη». Θεωρώντας ότι «Η τέχνη είναι έτσι κι αλλιώς ένας ωκεανός πνευματικών εμπειριών που κρίνονται (και ευτυχώς) με απολύτως υποκειμενικά κριτήρια… Έτσι τα βραβεία εκφράζουν την υποκειμενική κρίση μιας επιτροπής και τίποτε περισσότερο – συχνά όμως δεξιώνονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιβάλλουν έναν δημόσιο ‘Κανόνα’ της ‘σημαντικής τέχνης του καιρού μας’. Θεωρώ πως αυτός ο ‘Κανόνας’ είναι μια φενάκη – καθώς συχνά βραβεύονται εξαιρετικά κείμενα, αλλά και πολύ συχνά βραβεύονται γελοιότητες. Και πιστεύω πως ο σκοπός της τέχνης είναι να διαρρηγνύει κάθε δοτό ‘Κανόνα’, επιβάλλοντας τη δική της εγχάραξη».

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή του συγγραφέα στη σχετική του ανάρτηση στο Facebook

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις