Συνεχίζει να «χορεύει» τις Κυκλάδες ο εγκέλαδος, καθώς ακόμη ένας σεισμός μεγέθους 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:58 σήμερα το πρωί στην Αμοργό, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 12 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού με εστιακό βάθος στα 16,2 χλμ.
![Σεισμοί: Δύσκολη νύχτα στις Κυκλάδες - Έδωσε 5,3 Ρίχτερ ο Εγκέλαδος](/sites/default/files/styles/embedded/public/2025-02/seismos-amorgos-2.png.webp?itok=yfmKmhow)
Στη συνέχεια, ακολούθησε ακόμη ένας στις 8:07, μεγέθους 3,8 Ρίχτερ, με εστιακός βάθος στα 5 χλμ. και με ίδιο επίκεντρο με τον προηγούμενο.
![Σεισμοί: Δύσκολη νύχτα στις Κυκλάδες - Έδωσε 5,3 Ρίχτερ ο Εγκέλαδος](/sites/default/files/styles/embedded/public/2025-02/seismos-amorgos_0.png.webp?itok=1DKki6KF)
5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη και 5 στην Αμοργό τη νύχτα
Ακόμα τουλάχιστον πέντε σεισμοί καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού. Ο ισχυρότερος από τους σεισμούς ήταν μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας.
Το βράδυ της Δευτέρας δεκαέξι λεπτά μετά τις 22:00 το βράδυ, η δόνηση 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης, καταγράφεται ως η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στις Κυκλάδες και εκτός από την Αττική, έγινε αισθητή και στην Κρήτη. Αρχικά, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου έδινε δύο δονήσεις. Εντούτοις, η αναθεωρημένη λύση έδειξε πως επρόκειτο για έναν σεισμό, στα 14 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 17 χιλιόμετρα. Πλην αυτής που είχε μέγεθος 5 βαθμών στις 00:37, και θεωρείται «ισχυρή», όλες χαρακτηρίστηκαν «ασθενείς».
Εξάλλου, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:14 το πρωί, σε απόσταση 233 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες
Σημειώνεται ότι τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά ξανά στα εξής νησιά:
- Στη Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, βάσει απόφασης του αρμοδίου υπουργείου.
- Στη Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται τη έως σήμερα Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Στη Σίφνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά πλην του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου «Νικόλαος Προμπονάς» του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025. Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Έκλεισε η μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας»
Η πρώτη αντίδραση των σεισμολόγων για τα 5,3 Ρίχτερ ήρθε από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο. Ο γνωστός σεισμολόγος σε μία σύντομη ανάρτησή του έκανε ένα όχι και τόσο αισιόδοξο σχόλιο για τη σεισμική ακολουθία μετά τα 5,3 Ρίχτερ.
«Άλλος ένας δυνατός σεισμός στη Σαντορίνη 5,3 από το Γεωδυναμικό ή 5,2 από το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Έκλεισε τη μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας», έγραψε χαρακτηριστικά.
«Έχουμε δρόμο μπροστά μας» λέει ο Άκης Τσελέντης
Ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης έκανε μια νέα ανάρτηση λέγοντας πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και τονίζοντας πως το φαινόμενο δεν παρουσιάζει κάποια εξασθένιση.
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές. Μπορεί αυτό το αφήγημα περί της δήθεν σεισμικής ύφεσης και ότι πάμε καλύτερα, που ξεστομίζεται από πολιτικούς, να βολεύει τα τουριστικά συμφέροντα αλλά πολύ πιο πάνω από το όποιο κέρδος βρίσκονται οι ανθρώπινες ζωές» σημειώνει.
Και συνεχίζει: «Μετρήσεις που έγιναν στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δείχνουν ότι η σεισμική ενέργεια που έχει έως τώρα απελευθερωθεί με την μορφή μικρών σεισμών πλησιάζει την σεισμική ενέργεια που έχει ένας σεισμός 6 Ρίχτερ».
«Κατ´ εμένα, λαμβάνοντας υπόψη την έως τώρα εξέλιξη της ακολουθίας, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Σας υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με αυτά που έγραψα σε πρόσφατη ανάρτηση μου, ένας σεισμός 7R έχει 32,977 περισσότερη ενέργεια από ένα σεισμό 4R!» προσθέτει.
«Αυτό ΔΕΝ το γράφω για να πω ότι περιμένουμε σεισμό εφτά Ρίχτερ αλλά για να δείξω ότι σε ειδικές περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε υιοθετώντας κλασσικά σεισμολογικά μοντέλα» τονίζει.
Και καταλήγει: «Ανεξάρτητα από την όποια ελάττωση της σεισμικότητας καταλάβετε (είδατε τι έγινε τις τελευταίες ημέρες) να συνεχίσετε να προσέχετε. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας».
Σήμερα η απόφαση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου
Η σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη συνεχίζεται και για τον λόγο αυτό λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα πρόληψης και καταγραφής των σεισμών.
Οι σεισμολόγοι τοποθέτησαν δύο νέους σεισμογράφους στην περιοχή της Καλντέρας για να παρακολουθήσουν το φαινόμενο της σεισμικής ακολουθίας, ενώ αφαίρεσαν δύο που είχαν τοποθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Τα στοιχεία τους εστάλησαν στο Αστεροσκοπείο και σήμερα το πρωί αναμένεται να εξαχθούν τα πρώτα δεδομένα.
Επίσης, συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, η οποία θα αποφασίσει τα βήματα τα οποία θα ακολουθήσουν από εδώ και στο εξής και για το αν θα αρθούν κάποιοι από τους περιορισμούς που υφίστανται.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το φαινόμενο αυτό θα αποκλιμακωθεί με πιο αργούς ρυθμούς. Υπό αυτό το πρίσμα υπάρχει και μία πρωτόγνωρη κινητοποίηση και σε επίπεδο δικτύων και τηλεπικοινωνιών. Έτσι, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει γίνει μια προσπάθεια ώστε στο ενδεχόμενο ενός ακραίου φαινομένου να μην καταρρεύσουν τα δίκτυα και οι τηλεπικοινωνίες.
Τις επόμενες ημέρες θα μεταβεί στο νησί και κινητή μονάδα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.