Breaking news

Τα πασίγνωστα τρόφιμα που αναπτύσσουν τα καρκινικά κύτταρα
A

Μια πρόσφατη μελέτη φέρνει στο φως έναν νέο μηχανισμό μέσω του οποίου ένα κοινό συστατικό των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου.

Ειδικότερα, τα αναψυκτικά, τα συσκευασμένα σνακ, τα γλυκά και τα ενεργειακά ποτά καταναλώνονται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλές μελέτες έχουν ήδη δείξει πως αυτού του είδους τα τρόφιμα συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Ωστόσο, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύτηκε στο Nature, αποκαλύπτει έναν άλλο ανησυχητικό κίνδυνο που σχετίζεται με το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (HFCS).

Η υψηλή φρουκτόζη προάγει την ανάπτυξη όγκων σε μοντέλα ποντικιών στο εργαστήριο που εξέταζαν το μελάνωμα, τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ωστόσο, η φρουκτόζη δεν τροφοδοτεί άμεσα τους όγκους. Αντιθέτως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το ήπαρ μετατρέπει τη φρουκτόζη σε «τροφή» για τα καρκινικά κύτταρα, ένα συναρπαστικό εύρημα που θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη διαδικασία, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια με διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη και παρακολούθησαν την ανάπτυξη των όγκων τους. Παρότι η προσθήκη της φρουκτόζης δεν άλλαξε το σωματικό βάρος, τα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης, φάνηκε να αυξάνουν την ανάπτυξη των όγκων, ενισχύοντας την παρουσία λιπιδίων στο αίμα. Τα λιπίδια αυτά είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των κυτταρικών μεμβρανών, γεγονός που τα καθιστά ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Η φρουκτόζη και η γλυκόζη είναι δύο παρόμοια σάκχαρα, αλλά ο οργανισμός τα μεταβολίζει διαφορετικά. Η γλυκόζη επεξεργάζεται σε διάφορους ιστούς, ενώ η φρουκτόζη μεταβολίζεται κυρίως από το λεπτό έντερο και το ήπαρ. Αν και υπάρχει φυσικά σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, η φρουκτόζη από σιρόπι καλαμποκιού προστίθεται ευρέως σε επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως γλυκά, σάλτσες και αναψυκτικά.

Η κατανάλωση τέτοιων προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Gary Patti, το HFCS περιέχεται σε πολλά προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης, ακόμα και σε τρόφιμα που δεν θεωρούνται γλυκά, όπως η κέτσαπ ή οι σάλτσες ζυμαρικών.

«Αν ψάξετε στο ντουλάπι και αναζητήσετε τα είδη που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, που είναι η πιο κοινή μορφή φρουκτόζης, θα εκπλαγείτε. Δεν είναι μόνο τα συσκευασμένα γλυκά και τα κέικ που θεωρούνται υπερ-επεξεργασμένα, αλλά και τρόφιμα όπως η σάλτσα ζυμαρικών και η κέτσαπ. Αν δεν επιδιώκετε ενεργά να το αποφύγετε, είναι πιθανότατα μέρος της διατροφής σας» σημειώνει ο Δρ. Gary Patti, καθηγητής Χημείας Michael και Tana Powell στις Τέχνες και Επιστήμες και καθηγητής Γενετικής και Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

«Θα είναι συναρπαστικό να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η διατροφική φρουκτόζη επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου. Αλλά ένα μήνυμα που θα πάρουμε από την παρούσα μελέτη είναι ότι αν έχετε την ατυχία να έχετε καρκίνο, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε να αποφύγετε τη φρουκτόζη. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι ευκολότερο να το λέμε παρά να το κάνουμε», δήλωσε.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις