Χιόνια στην Πάρνηθα έφερε η κακοκαιρία Coral που έχει βάλει από χτες την χώρα στην «κατάψυξη». Όπως φαίνεται στο βίντεο που δημοσίευσε το Forecast Weather Greece σε συνεργασία με τα καταφύγια της Πάρνηθας το χιόνι το έχει στρώσει αλλά δεν ξεπερνά τα 5 εκατοστά.
Λόγω της χιονόπτωσης η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ.
Θυμίζουμε ότι χτες έπεσαν και τα πρώτα χιόνια στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.
Η πρόγνωση της ΕΜΥ
Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε χτες η Eθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι βαθμιαία, συνολικά της τάξεως των 8 με 10 βαθμών Κελσίου στη βόρεια και την ανατολική Ελλάδα, με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται το Σαββατοκύριακο. Θα επικρατήσουν θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 7 και τοπικά 8 μποφόρ, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν δύο διαταραχές που θα επηρεάσουν με χιονοπτώσεις, κατά κανόνα ασθενείς, κυρίως τα βόρεια, τα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.
Στην Αττική σήμερα αναμένονται κατά διαστήματα νεφώσεις, με λίγες τοπικές βροχές ή χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πρωτεύουσα θα κυμανθεί από 1 έως 9 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Θερμοκρασίες
Σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από -06 (μείον 6) έως 06 με 08 βαθμούς Κελσίου.
- Στην κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο από -02 (μείον 2) έως 08 με 09 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από -07 (μείον 7) έως 05 με 07 βαθμούς Κελσίου.
- Στη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια από -02 (μείον 2) έως 07 με 09 βαθμούς Κελσίου.
Πού θα χιονίσει
Σήμερα Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου:
- Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Στην Κρήτη, στα ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές.
Την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου:
- Στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική), τη Θεσσαλία, στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά του βορείου και του κεντρικού Αιγαίου, στα ορεινά, τα ημιορεινά και τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
- Στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης.
Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας
Η δεύτερη διαταραχή, η οποία με τα σημερινά δεδομένα διέρχεται από τη χώρα μας το Σαββατοκύριακο και την ερχόμενη Δευτέρα, θα αναλυθεί τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο από σήμερα μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα από τη Γενική Πρόγνωση του καιρού μέχρι τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα για το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου η ΕΜΥ προβλέπει στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, την κεντρική Μακεδονία και το Αιγαίο πλην των Δωδεκανήσων, αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα θα σχηματιστούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και βόρειας χώρας, στα ορεινά της Εύβοιας, της Κρήτης καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανώς έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα παραμείνει σε χαμηλότερα για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά.
Την Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες (πλην της Μακεδονίας, της Θράκης και των Δωδεκανήσων) με ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Xιόνια θα πέσουν στα ορεινά, τα ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής και βόρειας χώρας και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αγαίου.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά μεταβλητοί 3 και στο Ιόνιο ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.