Breaking news

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου - Πάνω από 200 σε 48 ώρες
A

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές έπειτα από την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Τα δεδομένα από τους σεισμογράφους δείχνουν περισσότερες από 200 δονήσεις σε 48 ώρες, με τους επιστήμονες να αξιολογούν συνεχώς την κατάσταση και να προτείνουν μέτρα πρόληψης για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Κυριακή στις 19:00 με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες, που προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους, αλλά και στους επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο.

Στο νησί Λέκκας, Παπαζάχος και νέα έκτακτη σύσκεψη

Εν τω μεταξύ, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των επιστημονικών επιτροπών του ΟΑΣΠ στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι ειδικοί κατέληξαν στα εξής βασικά συμπεράσματα:

  • Η σεισμική δραστηριότητα στην καλδέρα της Σαντορίνης παραμένει σε ύφεση και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δράση.
  • Οι σεισμοί στην περιοχή της Ανύδρου (μεταξύ Θήρας και Αμοργού) αποδίδονται σε ενεργά υποθαλάσσια ρήγματα και δεν αποτελούν ένδειξη ηφαιστειακής διέγερσης.
  • Η παρακολούθηση του φαινομένου συνεχίζεται με πυκνό δίκτυο σεισμογράφων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται για παροδική διέγερση ή αν υπάρχει κίνδυνος για μεγαλύτερο σεισμό.
  • Οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι, παρά τη σεισμική δραστηριότητα, δεν υπάρχει ένδειξη ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε επικίνδυνη φάση διέγερσης.

Έκτακτα Μέτρα και Επέκταση Προστασίας

Στο πλαίσιο αυξημένης ετοιμότητας, οι αρχές προχώρησαν στην εφαρμογή έκτακτων μέτρων όχι μόνο για τη Σαντορίνη αλλά και για άλλα νησιά της περιοχής, όπως η Αμοργός, η Ανάφη και η Ίος.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Κλείσιμο των σχολείων σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025.
  • Αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους για λόγους ασφαλείας.
  • Απομάκρυνση από εγκαταλελειμμένα κτίρια και έλεγχος των κατοικιών για δομικές αδυναμίες.
  • Περιορισμός της πρόσβασης στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και του Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Ασφαλείς διαδρομές για μετακινήσεις στο επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο, λόγω κινδύνου κατολισθήσεων.
  • Εκκένωση νερού από πισίνες, καθώς η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρής δόνησης μπορεί να προκαλέσει δευτερογενείς ζημιές στις κατασκευές.
  • Απομάκρυνση από παράκτιες περιοχές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, για αποφυγή πιθανών επιπτώσεων από παλιρροϊκά κύματα

Σενάριο για Σεισμό 6 Ρίχτερ – Τι Προβλέπουν οι ειδικοί

Ο ηφαιστειολόγος Γιώργος Βουγιουκαλάκης τόνισε ότι η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση σεισμικής κρίσης, με πάνω από 200 δονήσεις μέσα σε 48 ώρες.

Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, μεγέθους έως 6 Ρίχτερ, ο οποίος θα προέλθει από το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Παρόλα αυτά, εκτιμάται ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, καθώς τα σύγχρονα κτίρια είναι σχεδιασμένα να αντέχουν τέτοιες δονήσεις.

«Ένας σεισμός 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές καταστροφές», υπογράμμισε ο κ. Βουγιουκαλάκης, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εστιάζεται σε παλαιότερες κατασκευές που ενδέχεται να παρουσιάσουν ευπάθειες.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε «ήπια κατάσταση διέγερσης» και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο παραμένει ανενεργό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις