Breaking news

Νέοι αλλεπάλληλοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό - Προβληματίζει η δραστηριότητα του ηφαιστείου
A

Αλλεπάλληλοι σεισμοί «ταρακούνησαν» σήμερα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, το πρωί, τα νησιά της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Υπενθυμίζεται, ότι αλλεπάλληλες είναι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον χώρο γύρο από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αναλυτικά οι σεισμοί που καταγράφηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Σύμφωνα με την Αναθεωρημένη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η πρώτη δόνηση έγινε στις 08.00 το πρωί, με μέγεθος 2.5 Ρίχτερ και επίκεντρο 21 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας. Το εστιακό βάθος ήταν 15.8 χιλιόμετρα.

Νέοι αλλεπάλληλοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό

Η δεύτερη δόνηση έγινε στις 08.05 το πρωί με μέγεθος 2.2, Ρίχτερ και επίκεντρο 16 χλμ. ανατολικά βορειοανατολικά της Οίας. Το εστιακό βάθος ήταν 20.4 χιλιόμετρα.

Νέοι αλλεπάλληλοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό


Η τρίτη δόνηση έγινε στις 08.21 το πρωί με μέγεθος 3.1 Ρίχτερ και επίκεντρο 24 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 13.1 χιλιόμετρα.

Νέοι αλλεπάλληλοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό

Η τέταρτη δόνηση έγινε στις 08.26 το πρωί με ένταση 2.5 Ρίχτερ και επίκεντρο 26 χλμ. βορειοανατολικά της Οίας, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 15.1 χιλιόμετρα.

Νέοι αλλεπάλληλοι σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό

Σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Ευρεία σύσκεψη με θέμα την σεισμική-ηφαιστειακή δραστηριότητα που παρατηρείται- βάση των ενόργανων παρατηρήσεων- στο χώρο της καλδέρας της Σαντορίνης, συγκάλεσε χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε:

  • ο σχεδιασμός υλοποίησης των απαραίτητων δράσεων πρόληψης, με τη συνεργασία εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, της κεντρικής διοίκησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιχειρησιακών φορέων.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, καταγράφεται μια αύξηση της δραστηριότητας στο κεντρικό ρήγμα της Καμένης του βορείου τμήματος της καλδέρας. Γι’ αυτό το λόγο η Επιστημονική Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο, αναλύει τα δεδομένα και επικαιροποιεί τον σχεδιασμό των ανάλογων δράσεων πρόληψης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η ηφαιστειακή αυτή δραστηριότητα είναι παρόμοια με την αντίστοιχη του 2011-2012, η οποία διήρκεσε περίπου 14 μήνες και ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο ηφαιστειακό συμβάν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις