Breaking news

Ανθρώπινο σώμα
A

Η ρευματολόγος Ειρήνη Ποντικάκη μίλησε στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη και αναφέρθηκε στην αρθρίτιδα και τα συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν σε έναν ειδικό.

Όσον αφορά το αν η αρθρίτιδα ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, η κα Ποντικάκη τόνισε ότι η αρθρίτιδα, ειδικά οι ρευματοειδείς και σπονδυλοαρθρίτιδες, είναι αυτοάνοσα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει γενετική προδιάθεση και ότι κάποια στιγμή της ζωής του ατόμου, κάτι πυροδοτεί την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων.

Στόχος των ρευματολόγων είναι η πρώιμη διάγνωση, ώστε να ξεκινήσει η κατάλληλη αντιρευματική θεραπεία και να επιτευχθεί ύφεση το συντομότερο δυνατό. Αν και η αρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος, με περιόδους ύφεσης και έξαρσης, η θεραπεία μπορεί να επιτύχει μακροχρόνια ανακούφιση.

Η ρευματολόγος εξήγησε τα συμπτώματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στον ειδικό, όπως πρήξιμο και μείωση της κινητικότητας της άρθρωσης, πόνο κατά την ανάπαυση και πρωινή δυσκαμψία. Η διάγνωση συνδυάζει αυτά τα συμπτώματα με εργαστηριακές εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενούς. Η διάγνωση στην αρθρίτιδα και στα αυτοάνοσα γενικά μπορεί να είναι δύσκολη και περιλαμβάνει και μία δόση «μυστηρίου».

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις της νόσου, η κα Ποντικάκη εξήγησε ότι μπορεί να επηρεαστούν και άλλα όργανα, όπως οι πνεύμονες και η καρδιά, ενώ στα παιδιά είναι πολύ σημαντική η οφθαλμολογική παρακολούθηση, καθώς οι νεανικές αρθρίτιδες προκαλούν φλεγμονή στα μάτια. Η συνεργασία με άλλους ειδικούς είναι καθοριστική.

Σχετικά με την περίοδο εμφάνισης της νόσου και τους παράγοντες που τη πυροδοτούν, η κα Ποντικάκη σημείωσε ότι οι αρθρίτιδες είναι πιο συχνές στις γυναίκες, ιδιαίτερα στην εμμηνόπαυση και μετά τον τοκετό. Κληρονομικότητα και στρες αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου. Επίσης, τραύματα, σωματικά ή ψυχικά, και κάποιοι εμβολιασμοί μπορούν να προκαλέσουν αντιδραστική αρθρίτιδα.

Στην ερώτηση για το ποσοστό των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα στα Χανιά, ανέφερε ότι το ποσοστό είναι αρκετά υψηλό και σχετίζεται με τον τρόπο ζωής, το άγχος και το πιεστικό εργασιακό περιβάλλον της περιοχής.

Αναφορικά με τις θεραπείες, η κα Ποντικάκη εξήγησε ότι χρησιμοποιούνται συνδυαστικές θεραπείες, που περιλαμβάνουν αντιρευματικά φάρμακα και φάρμακα για γρήγορη ανακούφιση. Στόχος είναι να επιτευχθεί ύφεση το συντομότερο δυνατό και να αποφεύγονται τα πιο βλαβερά φάρμακα, όπως τα αντιφλεγμονώδη και τα κορτικοστεροειδή.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη για σωστή ενημέρωση, καθώς οι λανθασμένες πληροφορίες στα social media μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος επιλογές.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις