Breaking news

Κοιλιά και υγεία
A

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας του εντέρου που ταλαιπωρεί και επηρεάζει άμεσα την καθημερινή ζωή ανθρώπων παγκοσμίως.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες της, είναι η ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών για την υποστήριξη ενός υγιούς εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες αυξάνουν τον όγκο και μαλακώνουν το περιεχόμενο του στομάχου, βελτιώνοντας τον χρόνο διέλευσης μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Ωστόσο, και η σωστή και επαρκής ενυδάτωση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην απαλλαγή από αυτό το άσχημο συναίσθημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του oloygeia.gr, «Οι φυτικές ίνες χρειάζονται υγρά για να κινηθούν μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα, επομένως, εάν αυξήσετε τις φυτικές ίνες αλλά δεν καταναλώνετε αρκετά υγρά, αυτό μπορεί να προκαλέσει επίσης δυσκοιλιότητα», λέει η Carolyn Newberry, γαστρεντερολόγος και Διευθύντρια του Προγράμματος Διατροφής Γαστρεντερικού Συστήματος στο Weill Cornell Medicine.

«Ένας στόχος των 25 έως 35 γραμμαρίων φυτικών ινών [ημερησίως] είναι μια εφικτή παρέμβαση – αυτό περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, με στόχο τις πέντε μερίδες (συνδυαστικά) λαχανικών και φρούτων».

Ποια είναι όμως τα καλύτερα ροφήματα, για να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο;

Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να δεσμευτείτε σε μία διαφορετική διατροφή, που θα σας απαλλάξει μακροπρόθεσμα από το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν συγκεκριμένα ροφήματα για μια πιο άμεση λύση.

  • Το τσάι σέννα
  • Ο χυμός δαμάσκηνου
  • Ο χυμός από ακτινίδιο
  • Η κομπούχα
  • Ο καφές, με μέτρο

1. Το τσάι σέννα

«Η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων μπορεί να διεγείρει το γαστρεντερικό σύστημα και να βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα», λέει η Czerwony. «Υπάρχουν βότανα που περιέχουν φυσικά σέννα, η οποία έχει καθαρτική δράση».

Η σέννα, είναι ένα βότανο που έχει εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας στους περισσότερους ανθρώπους άνω των δύο ετών (συμπεριλαμβανομένων των εγκύων), αλλά η υπηρεσία συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Επιπλέον, άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις, δεν πρέπει να λαμβάνουν σέννα.

2. Ο χυμός δαμάσκηνου

Τα οφέλη του χυμού δαμάσκηνου ξεπερνούν την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function έδειξε ότι τα δαμάσκηνα βελτιώνουν το εντερικό μικροβίωμα και μειώνουν τους φλεγμονώδεις δείκτες, ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και υποστηρίζοντας άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως την καρδιακή υγεία.

3. Ο χυμός από ακτινίδιο

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη που έχουν οι χυμοί φρούτων μπορεί να προκαλέσει κένωση των εντέρων και το ακτινίδιο είναι ιδανικό.

Πολλές πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη του ακτινίδιου στη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, η οποία διαπίστωσε ισχυρές ενδείξεις καθαρτικών ενεργειών, ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα και θετικής επίδρασης στο εντερικό μικροβίωμα.

Στην πραγματικότητα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων αναγνωρίζει το ακτινίδιο ως μέσο διατήρησης της φυσιολογικής λειτουργίας των εντέρων.

4. Η κομπούχα

Χάρη στα προβιοτικά που περιέχει μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη λειτουργία του εντέρου, σύμφωνα με τη Czerwony. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες επιφυλάξεις.

Η Δρ. Newberry τονίζει τη σημασία να προσέχουμε τα πρόσθετα όπως η ζάχαρη, τα τεχνητά γλυκαντικά και η καφεΐνη, καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το έντερο.

5. Ο καφές, με μέτρο

Σύμφωνα με την Czerwony, ο καφές μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση γαστρίνης και χολεκυστοκινίνης (CCK), δύο πεπτικών ορμονών που μπορούν να πυροδοτήσουν την κένωση των εντέρων.

Ωστόσο, η Δρ. Newberry τονίζει τη σημασία της μέτριας κατανάλωσης. «Ο υπερβολικός καφές μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση – καθώς είναι διουρητικός – και να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα.»

Συμπτώματα αδύναμου εντέρου

  • Δυσκοιλιότητα: Είτε περιστασιακή (λόγω στρες, ταξιδιών κλπ.) είτε συχνή και χρόνια.
  • Φαγητό που δεν χωνεύεται: Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι το έντερο δεν λειτουργεί σωστά.
  • Διάρροια: Αλλαγές στη συνοχή των κοπράνων είναι συχνές σε προβλήματα του εντέρου.
  • Φούσκωμα: Αίσθημα πίεσης ή φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα.
  • Κοιλιακός πόνος: Πόνος ή κράμπες στην κοιλιά.
  • Ναυτία και έμετος: Δεν είναι πάντα συνδεδεμένα με προβλήματα του εντέρου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν.
  • Ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών: Ακόμα κι αν τρώτε καλά, το έντερο μπορεί να μην απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά.

Αν παρατηρήσετε συχνά αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Σημείωση: Αυτή η λίστα δεν είναι εξαντλητική και κάθε άτομο μπορεί να βιώσει τα συμπτώματα διαφορετικά.

Χαρακτηριστικά ενός υγιούς εντέρου

Ένα υγιές έντερο παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Χαμηλή φλεγμονή: Διατηρεί μια ισορροπημένη φλεγμονώδη απόκριση.
  • Υγιές εντερικό μικροβίωμα: Ένα ποικίλο σύνολο ωφέλιμων βακτηρίων.
  • Αποτελεσματική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών: Διασπά και απορροφά αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή.
  • Κανονική κένωση: Σταθερές και άνετες κενώσεις του εντέρου.
  • Απουσία πεπτικών προβλημάτων: Καμία επίμονη φούσκωμα, αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια.
  • Ισχυρή ανοσολογική λειτουργία: Ένα σημαντικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο.
  • Καλή γενική υγεία: Ένα υγιές έντερο συνδέεται συχνά με βελτιωμένη σωματική και ψυχική ευεξία.

Σημείωση: Αυτά είναι γενικά χαρακτηριστικά και υπάρχουν ατομικές διαφορές. Εάν έχετε ανησυχίες για την υγεία του εντέρου σας, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς μπορείτε να ελέγξετε την υγεία του εντέρου σας;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένας απλός τρόπος να ελέγξετε μόνοι σας την υγεία του εντέρου σας. Αν αντιμετωπίζετε συμπτώματα αδύναμου εντέρου, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε έναν γαστρεντερολόγο για να σας προτείνει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εξετάσεις κοπράνων για τον έλεγχο των επιπέδων φλεγμονής, κολονοσκόπηση ή διάφορες εξετάσεις για τη μέτρηση της απορρόφησης.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι εξετάσεις δεν αντικαθιστούν μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της υγείας σας από έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν η υγεία του εντέρου σας επανέρχεται;

Καθώς το έντερο ανακτά την υγεία του, τα συμπτώματα θα πρέπει να βελτιώνονται. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα προβλήματα δυσκοιλιότητας, η Czerwony συνιστά να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν:

  • Η δυσκοιλιότητα διαρκεί περισσότερο από τρεις εβδομάδες.
  • Υπάρχει κοιλιακό άλγος, ναυτία ή έμετος.
  • Υπάρχει αίμα στα κόπρανα.
  • Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις