Ποιο είναι άραγε εκείνο το γλυκό το οποίο αναζητάμε και μπορούμε να τρώμε με την ησυχία μας, χωρίς να αγχωνόμαστε για τη χοληστερόλη ή τις συνέπειες της ζάχαρης γενικά στον οργανισμό μας.
Υποθέτουμε πως ξέρετε ότι ζάχαρη υπάρχει στα περισσότερα πράγματα που καταναλώνουμε. Όπως λένε οι γιατροί γενικής υγείας όλα είναι καλά, όταν τα τρώμε με ένα μέτρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώνει ότι η συνιστάμενη δόση ζάχαρης είναι έως 2 κουταλιές της σούπας, καθημερινά.
Μόλις φάμε κάτι γλυκό αισθανόμαστε αμέσως μια «ανάταση». Αν φάμε πολλά γλυκά, μετά το ζενίθ, έρχεται το ναδίρ.
Σύμφωνα με το News 24/7, αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας εκκρίνει ινσουλίνη (ορμόνη από το πάγκρεας- για να απορροφήσει την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα και να ισορροπήσει τα επίπεδα σακχάρου. Μόλις γίνει αυτή η ‘δουλειά’ το σάκχαρο ισορροπεί. Αν φάμε πολλά γλυκά, θα δουλέψει ο οργανισμός ‘υπερωρίες’ για να σταθεροποιήσει το σάκχαρο. Έτσι, αισθανόμαστε κουρασμένοι.
Η πολλή ζάχαρη οδηγεί σε αύξηση λίπους στο συκώτι, στο να γεράσουμε πριν την ώρα μας και στο να αισθανόμαστε πιο στρεσαρισμένοι. Επίσης, χαλάει τα δόντια. Την ίδια ώρα, είμαστε άνθρωποι. Οπότε το θέλουμε το γλυκάκι μας, εκτός κι αν ανήκετε στη μειονότητα των κατοίκων αυτού του πλανήτη που δεν τους αρέσουν τα γλυκά.
Για όλους τους άλλους, υπάρχει λύση: είναι η μαύρη σοκολάτα.
Τι έχουν αποκαλύψει έρευνες
H μαύρη σοκολάτα μας «ανεβάζει» και τη διάθεση, κάτι που αποδίδεται στη δράση των πολυφαινολικών ενώσεων (βλ. αντιοξειδωτικά που μειώνουν την ορμόνη του στρες- κορτιζόλη).
Μελέτη έχει δείξει πως όσοι τρώνε μαύρη σοκολάτα με 85% περιεκτικότητα σε κακάο καθημερινά, έχουν καλύτερη διάθεση από εκείνους που προτιμούν άλλου τύπου σοκολάτες ή καθόλου σοκολάτα.
Πολλές εργασίες την αναφέρουν ως υγιεινό σνακ. Έχει διευκρινιστεί επίσης, πως για να πάρουμε το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία, είναι χρήσιμο να επιλέγουμε με περιεκτικότητα από 70 έως 80% σε κακάο και τη λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη. Για την ιστορία, η σοκολάτα γάλακτος έχει συνήθως μεταξύ 10 και 50% κακάο, γάλα και ζάχαρη.
Κατά το Cleveland Clinic η πρόταση των ειδικών περιέχει υψηλότερη περιεκτικότητα στις φυτικές χημικές ουσίες που λέγονται φλαβανόλες και υπάρχουν σε φυτά όπως το κακαόδεντρο. Οι σπόροι κακάο ζυμώνονται και καβουρδίζονται και προκύπτει η σκόνη κακάου.
Οι φλαβανόλες είναι 2 με 3 φορές περισσότερες από αυτές που υπάρχουν στη σοκολάτα γάλακτος. Τα αντιοξειδωτικά αυτά συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αποτρέπουν τη βλάβη των κυττάρων λόγω γήρανσης και αυξάνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Βελτιώνουν και τη ροή του αίματος στο δέρμα και το προστατεύουν από τη βλάβη που προκαλεί ο ήλιος.
Παράλληλα, η μαύρη σοκολάτα είναι καλή πηγή διαλυτών ινών, βιταμινών και μετάλλων (όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγνήσιο κ.λπ.) που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την υγεία των οστών και την ποιότητα του ύπνου. Έχει και υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη λειτουργία του εντέρου.
Επιπροσθέτως, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της Ιατρικής Σχολής του University of California, Davis «οι επιλογές μαύρης σοκολάτας έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να τρώτε τη μια μετά την άλλη».
Η ποσότητα που μπορείς να τρως καθημερινά
Φτάσαμε κάπως έτσι, στην ερώτηση που σκέφτεστε όλοι: πόση ποσότητα μαύρης σοκολάτας μπορούμε να τρώμε κάθε ημέρα;
Από 30 έως 60 γραμμάρια. Ή αν προτιμάτε τέσσερα ‘τετραγωνάκια’, ιδανικά μετά το φαγητό.
Υπάρχει κι άλλος τρόπος να πάρουμε τα οφέλη, χωρίς τις θερμίδες: το ζεστό κακάο χωρίς ζάχαρη.
Αν πρέπει να προσέχουμε κάτι, είναι η περισσότερη καφεΐνη που περιέχει η μαύρη σοκολάτα συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και μπορεί να επιδεινώσει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή την καούρα.
Προφανώς και δεν περιέχει το ποσοστό που υπάρχει στον καφέ. Συγκεκριμένα, 56 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% κακάο έχουν από 50 έως 60 mg καφεΐνης και ένα φλιτζάνι καφέ έχει από 100 έως 200mg.
Οι θερμίδες δεν είναι αμελητέες: τα 60 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με από 70 έως 85% κακάο έχουν 359, 31% υδατάνθρακες, 64% λίπος , 5% πρωτεΐνη, το 23% των ημερήσιων αναγκών σε φυτικές ίνες και το 9% του καλίου.
Οι εξπέρ προτείνουν να ‘διαχειριζόμαστε’ τη μαύρη σοκολάτα, όπως τους ξηρούς καρπούς. Δεν είναι δηλαδή, για χόρταση -καθώς χορταίνουν σε μικρές ποσότητες!