Breaking news

Brain rot: Η λέξη του 2024 για το Λεξικό της Οξφόρδης - Τι σημαίνει
A

Μια φράση που χρησιμοποιούν οι νέοι και φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη ανησυχία στην κοινωνία ανακηρύχθηκε για το 2024 η «λέξη της χρονιάς» από το Oxford University Press. Ο λόγος για τη φράση «brain rot» ή διαφορετικά «σήψη εγκεφάλου».

Περισσότεροι από 37.000 άτομα ψήφισαν τη συγκεκριμένη φράση ανάμεσα σε άλλες πέντε λέξεις, που καταρτίστηκε από το Oxford University Press, το οποίο εκδίδει το Oxford English Dictionary, ένα από τα παλαιότερα λεξικά του πλανήτη που ανανεώνεται κάθε χρόνο με όρους που γίνονται μέρος της καθημερινότητας σε όλον τον κόσμο.

Τι σημαίνει - Η πρώτη του χρήση

Η φράση «brain rot» ορίζεται ως «η φθορά της διανοητικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, που συχνά αποδίδεται στην υπερκατανάλωση υλικού -σήμερα κυρίως διαδικτυακού- που θεωρείται ανούσιο ή προκλητικά απλό». Σύμφωνα με το Oxford University Press, ο όρος κέρδισε νέα δημοτικότητα το 2024, καθώς χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει τις ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση χαμηλής ποιότητας περιεχομένου, ιδιαίτερα στα social media.

Παρότι η φράση επανεμφανίστηκε πρόσφατα, η πρώτη της καταγεγραμμένη χρήση χρονολογείται στο βιβλίο του Χένρι Ντέιβιντ Θόροου Walden το 1854, το οποίο περιέγραφε τις εμπειρίες του να ζει κανείς έναν απλό τρόπο ζωής. Ως μέρος των συμπερασμάτων του, ο Θόρω επικρίνει την τάση της κοινωνίας να υποτιμά περίπλοκες ιδέες, ή εκείνες που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους, προς όφελος απλών, και το αξιολογεί ως δείγμα μιας γενικής τάσης υποτίμησης της διανοητικής και πνευματικής σκέψης.

Η σημασία του εν έτει 2024

Ο όρος έχει αποκτήσει νέα σημασία στην ψηφιακή εποχή, ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες. Κερδίζοντας έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δη του TikTok που χρησιμοποιείται περισσότερο από τις γενιές Gen Z και Gen Alpha, η φράση «σήψη του εγκεφάλου» χρησιμοποιείται για να εκφράσεις μια γενικευμένη ανησυχία για τον αρνητικό αντίκτυπο της υπερκατανάλωσης διαδικτυακού περιεχομένου.

Το 2024, το «brain rot» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο την αιτία όσο και το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας και αφορά το περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας που βρίσκεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο.

Σημειώνεται ότι το 2023 το «rizz» (ρομαντική έλξη, ή γοητεία) ήταν η λέξη της χρονιάς, το 2021 στο αποκορύφωμα της πανδημίας η λέξη «vax» (εμβόλιο, εμβολιασμός), το 2019 η φράση «climate emergency» (κλιματική έκτακτη ανάγκη), ενώ το 2015 το emoji που έκλαιγε με γέλιο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις