Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε χτες σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που «θα έχουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τις πράξεις της», ανέφερε το ανακοινωθέν των «27» μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σε παρόμοιο «δρόμο» κινούνται και οι αποφάσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και της Ιαπωνίας.
Οι κυρώσεις καλύπτουν τους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, των μεταφορών, προϊόντα διπλής χρήσης (σ.σ. που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για στρατιωτικούς σκοπούς), περιορισμούς στις εξαγωγές και στη χρηματοδότησή τους, την πολιτική βίζας, ενώ προστίθενται στη «μαύρη λίστα» περισσότερα φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.
Οι 27 της ΕΕ απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει
Επίσης, οι 27 της ΕΕ απαιτούν από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σέβεται πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία και τους ένοπλους σχηματισμούς που υποστηρίζονται από τη Ρωσία να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να σταματήσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για την τραγική απώλεια ζωών και τον ανθρώπινο πόνο που προκλήθηκαν από τη ρωσική επιθετικότητα. Στέκεται αλληλέγγυο με τις γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά των οποίων οι ζωές έχουν πληγεί από αυτή την αδικαιολόγητη επίθεση. Καλεί τη Ρωσία και τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία ένοπλους σχηματισμούς να επιτρέψουν την ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια σε όλα τα άτομα που έχουν ανάγκη.
Η ΕΕ καταδικάζει επίσης σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτήν την επίθεση κατά της Ουκρανίας και την καλεί να απέχει από τέτοιες ενέργειες και να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις αναφέρουν τα συμπεράσματα.
Οι κυρώσεις της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί σήμερα για περαιτέρω περιοριστικά μέτρα που θα επιβάλλουν τεράστιες και σοβαρές συνέπειες στη Ρωσία για τη δράση της, σε στενό συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους μας. Αυτές οι κυρώσεις καλύπτουν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, αγαθά διπλής χρήσης, καθώς και τον έλεγχο των εξαγωγών και τη χρηματοδότηση των εξαγωγών, την πολιτική θεωρήσεων, πρόσθετους καταλόγους Ρώσων και νέα κριτήρια καταχώρισης. Το Συμβούλιο θα εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση τις προτάσεις που έχουν εκπονήσει η Επιτροπή και ο Ύπατος Εκπρόσωπος.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί την επείγουσα προετοιμασία και έγκριση μιας περαιτέρω δέσμης ατομικών και οικονομικών κυρώσεων που θα καλύπτει επίσης τη Λευκορωσία, ενώ επαναλαμβάνει την ακλόνητη υποστήριξή του για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Καλεί όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν τις δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές οντότητες και να μην τις διευκολύνουν ή να τις βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο .
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε χτες νέες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, μετά την στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στην Ουκρανία.
Ειδικότερα οι περιορισμοί στις εξαγωγές εκτιμάται πως θα μπλοκάρουν σχεδόν το 50% των εισαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θα επιβάλει κυρώσεις σε άλλες τέσσερις ρωσικές τράπεζες, περιλαμβανομένης της VTB. Όπως είπε, οι κυρώσεις θα έχουν «σοβαρό κόστος στη ρωσική οικονομία, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα».
Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε λόγο για απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι «εδώ και εβδομάδες είχαμε προειδοποιήσει ότι θα γινόταν αυτό και τώρα το βλέπουμε να ξεδιπλώνεται σε μεγάλη έκταση όπως είχαμε προβλέψει». Επανέλαβε ότι πρόκειται για μία «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», ενώ υποστήριξε ότι οι φιλοδοξίες του Πούτιν ξεπερνούν την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης.
Το Λονδίνο απαγορεύει την Aeroflot και επιβάλλει κυρώσεις σε τράπεζες και επιχειρηματίες
Η Βρετανία επέβαλε χτες μια νέα σειρά κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία, απαγορεύοντας την αεροπορική εταιρεία Aeroflot και στοχοθετώντας τον τραπεζικό τομέα, τις εξαγωγές τεχνολογιών και πέντε επιχειρηματίες.
Η αεροπορική εταιρεία Aeroflot, μέλος της διεθνούς συμμαχίας SkyTeam μαζί με την Air France-KLM, δεν θα μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τη Βρετανία.
Επιπλέον των πέντε τραπεζών σε βάρος των οποίων επιβλήθηκαν ήδη κυρώσεις την Τρίτη, ο κρατικός τραπεζικός κολοσσός VTB στοχοθετήθηκε, καθώς «πάγωσαν» τα περιουσιακά στοιχεία του στο βρετανικό έδαφος. Γενικότερα, τα νέα μέτρα «θα μας επιτρέψουν να αποκλείσουμε πλήρως τις ρωσικές τράπεζες από τον βρετανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, που είναι σίγουρα ο σημαντικότερος της Ευρώπης», εξήγησε ο Μπόρις Τζόνσον.
Επιπλέον, στο πλαίσιο των κυρώσεων, οι ρωσικές κρατικές αλλά και ιδιωτικές εταιρείες δεν θα μπορούν να συγκεντρώνουν κεφάλαια στη Βρετανία, ενώ περιορίζονται τα ποσά που οι Ρώσοι μπορούν να διατηρούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους στη Βρετανία.
Κυρώσεις και από την Ιαπωνία
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε σήμερα ότι προχωρά στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα εξήγησε πως το νέο πακέτο περιλαμβάνει το πάγωμα τυχόν πόρων ρωσικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, την αναστολή των θεωρήσεων διαβατηρίων για ρωσικά φυσικά πρόσωπα και εκπροσώπους νομικών προσώπων, καθώς και περιορισμό στις εξαγωγές διαφόρων προϊόντων, ιδίως ημιαγωγών.
Η Ιαπωνία είχε ήδη ανακοινώσει ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων την Τετάρτη, μετά την αναγνώριση από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ ως ανεξάρτητων κρατικών οντοτήτων.
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις ρωσικές τράπεζες οι πόροι των οποίων στην ιαπωνική δικαιοδοσία θα παγώσουν είναι οι VEB, Promsvyazbank και Rossiya Bank.
Ο πρωθυπουργός Κισίντα διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η κυβέρνησή του θα λάβει μέτρα για να αμβλύνει το πλήγμα από την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Η Ιαπωνία έχει αποθέματα αργού που της αρκούν για 240 ημέρες και αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) που της αρκούν για δύο ως τρεις εβδομάδες, διευκρίνισε ο κ. Κισίντα και διαβεβαίωσε πως «οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα παρακωλύσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.
Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης απαίτησε η Ρωσία «να αποσύρει αμέσως τα στρατεύματά της» από την Ουκρανία και να «συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο».
Επιβολή στοχευμένων κυρώσεων από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία
Η Αυστραλία προχώρησε σήμερα στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για στοχευμένες κυρώσεις κατά αρκετών πολιτών της ρωσικής ελίτ, αλλά και μέλη των νομοθετικών σωμάτων.
Το Σίδνεϊ δήλωσε παράλληλα πως είναι “απαράδεκτο” το γεγονός ότι η Κίνα χαλαρώνει εμπορικούς περιορισμούς που εφαρμόζονταν κατά της Μόσχας.
“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για ένα απανωτό κύμα κυρώσεων, συνεχίζοντας την κλιμάκωση της πίεσης στη Ρωσία”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Παράλληλα και η Νέα Ζηλανδία επέβαλε στοχευμένους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας απαγορεύοντας το εμπόριο των αγαθών με το το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας.
“Ο κόσμος μιλάει και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στη Ρωσία ότι αυτό που έκαναν ήταν λάθος και θα αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αποδοκιμασία”, δήλωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.
Περισσότερες κυρώσεις θα ακολουθήσουν ανάλογα με την κλιμάκωση της πολεμικής διαμάχης, δήλωσε η Άρντερν.