Breaking news

Πόσο ρεύμα καίνε τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια;
A

Τις τελευταίες μέρες, τα social media κατακλύζονται από φωτογραφίες ανθρώπων που στολίζουν το σπίτι τους εν όψει των γιορτών. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, κάλτσες στο τζάκι και πολλά λαμπάκια. Πάρα πολλά λαμπάκια.

Όσοι, λοιπόν, έχουν προλάβει ήδη να στολίσουν το σπίτι τους για τα Χριστούγεννα ή αναμένεται να το κάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους ορισμένα στοιχεία σχετικά με το πόσο ρεύμα «καίνε» σήμερα τα λαμπάκια.

Κάθε κουτί με λαμπιόνια αναγράφει τα Watt, για παράδειγμα 500. Εάν διαιρέσουμε το 1.000 προκύπτουν τα κιλοβάτ, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση έχουμε 0,5 κιλοβάτ. Στη συνέχεια, πολλαπλασιάζουμε το 0,5 (τα κιλοβάτ) με τις ώρες που λειτουργούν τα λαμπάκια (π.χ. 10 ώρες την ημέρα) και έχουμε αποτέλεσμα 5. Πολλαπλασιάζουμε στη συνέχεια το 5 με την τιμή του μέσου κόστους κιλοβατώρας του παρόχου μας και το αποτέλεσμα που θα βγει είναι η ημερήσια κατανάλωση για να έχουμε αναμμένα τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

Για ένα δέντρο που χρειάζεται, για παράδειγμα, 400 λαμπάκια, με τα παλιά η κατανάλωση ήταν 400 watt και με τα led είναι μόλις 30! Και για να καταλάβετε λίγο καλύτερα τι σημαίνει η κατανάλωση αυτή, με τα παλιά φωτάκια στο λογαριασμό μπορεί να κληθείτε να πληρώσετε έως και... 100 ευρώ το μήνα.

Η οικονομικότερη λύση

Ολοένα και περισσότεροι προσανατολίζονται στα φωτάκια LED που είναι πιο φωτεινά από τα παλιά κλασικά, τα πυρακτώσεως, αλλά και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν πολύ λιγότερο ρεύμα.

Ωστόσο, είναι πιο ακριβά. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σειρές με 100 λαμπάκια τεχνολογίας LED με προγράμματα που καθορίζουν πώς θα αναβοσβήνουν, με την τιμή τους από 12 έως 20 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι διαφορές ανάμεσα στην κατανάλωση που έχουν οι λάμπες LED με τις κλασσικές λάμπες είναι χαοτικές, με τα παλιάς τεχνολογίας λαμπάκια για ένα μέσο σπίτι να φτάνει το 1 ευρώ την ημέρα όταν τα LED φτάνουν το 1 ευρώ τον μήνα.

Οδηγίες για την ασφαλή χρήση τους 

  • Να φέρουν απαραίτητα οδηγίες χρήσης, τις οποίες πρέπει να διαβάζουμε και να τηρούμε κατά γράμμα.
  • Πριν από την χρήση τους θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά για τυχόν ζημιές. 
  • Προσέχουμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια να έχουν βαθμό στεγανότητας πάνω από IP64, προκειμένου να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και σε εξωτερικό χώρο. Αγνοώντας αυτήν τη βασική παράμετρο, ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι, ακόμα και ηλεκτροπληξίας.
  • Οφείλουμε όλοι να έχουμε στον πίνακα του σπιτιού, τον αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ διαρροής, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.
  • Τοποθετούμε τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα στον εξωτερικό χώρο, προκειμένου να υπάρχει άπλετο φως και να μπορέσουμε να παρατηρήσουμε τυχόν φθορές.
  • Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε λαμπάκια, που τα είχαμε αγοράσει τα προηγούμενα χρόνια, ελέγχουμε από πριν με προσοχή, μήπως κάποια από αυτά έχουν σπάσει κατά την αποθήκευσή τους και ότι τα καλώδιά τους δεν έχουν φθαρεί, αναζητώντας εμφανή χαλκό στο καλώδιο.
  • Αν εντοπίσουμε ένα προβληματικό σετ τότε το πετάμε. Ακόμα και ένας μικρός σπινθήρας μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνος, ιδιαίτερα κοντά στο δέντρο μας.
  • Στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, τότε δε χρησιμοποιούμε τα λαμπάκια, αλλά τα επιστρέφουμε στο κατάστημα αγοράς. Δεν επιχειρούμε να επιδιωρθώσουμε ποτέ χαλασμένα λαμπάκια.
  • Δεν αγοράζουμε φωτάκια από πλανόδιους ή από καταστήματα που δεν μπορούν να εγγυηθούν την αντικατάστασή τους σε περίπτωση βλάβης, εντός του χρόνου διάρκειας της εγγύησής τους ή να αναλάβουν ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Δεν αφήνουμε αναμμένα τα λαμπάκια μας για ώρες ή χωρίς ανθρώπινη εποπτεία.
  • Πετάμε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης τα χαλασμένα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας (LED).
  • Δε χρησιμοποιούμε ποτέ χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σε μεταλλικό δέντρο, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ηλεκτροπληξία από ένα χαλασμένο λαμπάκι.
  • Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς, να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού.
  • Στολίζουμε τα κάγκελα του σπιτιού και γενικά μεταλλικά αντικείμενα είτε με λαμπάκια, είτε με φωτοσωλήνα.
  • Δεν τα αγγίζουμε με γυμνό χέρι όταν αυτά είναι αναμμένα, καθώς υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αν κάποιο λαμπάκι σπάσει ή υπάρξει φθορά στο καλώδιο.
  • Προστατεύουμε πάντα τον μηχανισμό (τροφοδοτικό) των φωτοσωλήνων από τη βροχή και την υγρασία.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ τα παιδιά και τα κατοικίδια να παίζουν κάτω από το δέντρο με τα καλώδια
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις