Breaking news

Δημήτρης Σούρας: Από τι πέθανε ο γνωστός ψυχίατρος - «Θα σας ακολουθώ από ψηλά…»
A

Έφυγε από τη ζωή χθες, Τρίτη 19 Νοεμβρίου, σε ηλικία 72 ετών, ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας.

Ο Δημήτρης Σούρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο τις προηγούμενες μέρες, με πόνους στη μέση, ενώ στη συνέχεια διαγνώστηκε με μικροβιακή λοίμωξη και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του θανάτου του ήταν ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος.

Οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή, αλλά δυστυχώς η λοίμωξη εξελίχθηκε ραγδαία και δεν τα κατάφερε.

«Θα σας ακολουθώ από ψηλά…»

Λίγα λεπτά προτού γίνει γνωστή η είδηση ​​θανάτου του Δημήτρη Σούρα, στον προσωπικό του λογαριασμό αναρτήθηκε ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός του.

«Σας ευχαριστώ πολύ για την αγάπη σας!!! Απευθύνομαι σε όλους σας που με αγαπήσατε και σας αγάπησα από άκρη σε άκρη! Εγώ έμαθα, μίλησα και έζησα! Σειρά σας! Θα σας ακολουθώ από ψηλά…».

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Δημήτρη Σούρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτησε η κόρη του, μετά από επιθυμία του εκλιπόντος.

Ποιος ήταν ο Δημήτρης Σούρας

Ο διακεκριμένος Έλληνας ψυχίατρος γεννήθηκε στον Βόλο το 1952. Σπούδασε Ιατρική και εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική σε νοσοκομεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, συμπεριλαμβανομένων της Ιταλίας, της Γαλλίας και των ΗΠΑ.

Εργάστηκε ως ιδιώτης ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής για περισσότερα από 20 χρόνια. Διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου “Metropolitan” και ήταν υπεύθυνος ψυχίατρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου σε θέματα προ και μεταμοσχευτικού ελέγχου.

Ο Δημήτρης Σούρας συνέγραψε αρκετά βιβλία με θέματα ψυχικής υγείας. Ήταν, επίσης, συχνός ομιλητής σε τηλεοπτικές εκπομπές και δημόσιες συζητήσεις, όπου εξέφραζε απόψεις για θέματα ψυχικής υγείας και κοινωνικής συμπεριφοράς.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Μαρούδα και είχαν μία κόρη, τη Νίκη.

Τι είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος 

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη εξήγησε τι είναι η βαριά βακτηριακή λοίμωξη, η οποία προκάλεσε τον θάνατο του γνωστού ψυχιάτρου.

«Ήταν μια βακτηριακή λοίμωξη. Σίγουρα υπήρχε μια εστία στον οργανισμό του, στο σώμα του. Το μικρόβιο αυτό μπήκε στο αίμα του και μεταφέρθηκε στα όργανά του. Όταν συμβαίνει αυτό πάμε στη σήψη. Οι συνάδελφοι έδωσαν μεγάλη μάχη», είπε η Ματίνα Παγώνα και πρόσθεσε:

«Από τη στιγμή που αυτό το μικρόβιο μπει στο αίμα, είναι ραγδαία η εξέλιξη. Δημιουργεί τη λεγόμενη σήψη. Στην αρχή όλοι μας λέμε, ένας πυρετός είναι, θα δούμε τι θα γίνει. Οι γιατροί είμαστε δύσκολοι ασθενείς, δεν πάμε τόσο εύκολα να αντιμετωπίσουμε κάτι που αφορά σε εμάς. Θα πω το εξής: Κανένας δεν μπορεί να πει σίγουρα ότι θα είχε προλάβει αν είχε πάει πιο σύντομα».

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ είπε επίσης: «Φάνηκε από το όλο ιστορικό που ξέρουμε, ότι δυστυχώς ο οργανισμός του δεν αντέδρασε στην ομπρέλα της φαρμακευτικής αγωγής. Προφανώς και ήταν καταβεβλημένος, πήγε και λίγο αργά. Υπάρχουν οργανισμοί που γρήγορα αντιδρούν στη φαρμακευτική αγωγή και άλλοι που δεν αντιδρούν. Επειδή ο συνάδελφος είναι γνωστός και βγήκε αυτό το περιστατικό, έχουμε αρκετά τέτοια να ξέρετε, συμβαίνουν αυτά τα περιστατικά. Όταν αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση θα πρέπει να την αξιολογούμε γρήγορα».

Τέλος, απηύθυνε συλλυπητήρια στην οικογένεια του ψυχιάτρου και δήλωσε: «Ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας εξαιρετικός επιστήμονας. Εσείς έχετε σοκαριστεί ακούγοντάς το, εμείς όμως τα βλέπουμε στην καθημερινότητά μας».