Breaking news

Εφημερία σε νοσοκομείο
A

Παρέμβαση στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» με τον Νίκο Χατζηνικολάου έκανε, μεταξύ άλλων προσκεκλημένων, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη κατά τη διάρκεια εκπομπής για την υγεία στην οποία παρών ήταν και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης

Συγκεκριμένα σχετικά με τις αναμονές στα νοσοκομεία και την ύπαρξη ράντζων ανέφερε τα εξής:

«Έχουμε να πούμε το εξής: ότι οι συνδικαλιστές οφείλουμε, επειδή είμαστε γιατροί, να απαιτούμε και να διεκδικούμε. Και αυτό γιατί θα βοηθήσουμε πάρα πολύ στο να λυθούν τα προβλήματα στα νοσοκομεία γιατί εκεί είμαστε εμείς, εκεί δουλεύουμε. Τι συμβαίνει τώρα, γιατί ο κόσμος αυτά θέλει να ακούσει: γιατί περιμένει οκτώ ώρες; γιατί οκτώ είναι και όχι τέσσερεις που λέγανε. Οκτώ ώρες είναι που περιμένουνε στα επείγοντα και πρέπει να εξυπηρετηθούν οι άνθρωποι, να μπουν εισαγωγή ή να πάνε στο σπίτι τους.

»Επομένως αυτές οι οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνουν τρεις ή τέσσερεις γιατί αμέσως δεν μπορείς να κάνεις εξετάσεις, να έρθουν τα αποτελέσματα και να σου δώσουνε το εισιτήριο ή το εξιτήριο.

»Επομένως, ένας επιτυχημένος υπουργός θα είναι πότε; Γιατί μέχρι τώρα κανείς δεν ήταν επιτυχημένος σε αυτό σε οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν πέρασε. Κανένας. Τι πρέπει να γίνει; Το σαλόνι του νοσοκομείου ποιο είναι; Τα επείγοντα, τα ΤΕΠ. Εκεί, λοιπόν, οι αναμονές πρέπει να πάνε στο μισό για να μπορεί να εξυπηρετηθεί, να κάνει την εισαγωγή του ή να πάει στο σπίτι του ο ασθενής. Γιατί αυτά πρέπει να ξέρει ο κόσμος πως θα τα λύσει. Και το δεύτερο είναι να φύγουν τα ράντζα από τα νοσοκομεία. Για τα ράντζα υπάρχουνε προτάσεις. Εμείς σαν ΕΙΝΑΠ τις έχουμε κάνει στον υπουργό, τον έχουμε συναντήσει κι έχουμε σκοτωθεί. Το ξέρει. Πολλές φορές.

»Έχουμε κάνει τις προτάσεις και έχουμε απαιτήσει και να τις ακούσουν και να τις προχωρήσουν.  Γιατί όταν στο νοσοκομείο που εφημερεύει η γενική εφημερία, κύριε Χατζηνικολάου, το 20% είναι αυτά που μπαίνουν εισαγωγές. Και οι υπόλοιποι, όταν έχεις μια άριστη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εξυπηρετηθείς εκεί και δεν πας στο νοσοκομείο το τριτοβάθμιο, τότε δεν θα υπάρχουν ουρές για να περιμένουν οι άνθρωποι οκτώ ώρες.

»Έχουμε κάνει, λοιπόν, την πρόταση γιατί μέχρι τώρα στην πρωτοβάθμια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Το ξέρουνε όλοι. Αρχίσανε τα ΤΟΜΥ, είχαμε τσακωθεί και με τον Ξανθό τότε που ήτανε υπουργός με τα ΤΟΜΥ, με το ένα, με το άλλο. Δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Θέλει μια σωστή ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τι; Ενίσχυση στα κέντρα υγείας με προσωπικό νοσηλευτικό, προσωπικό ιατρικό, ούτως ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να απευθύνονται σε αυτούς τους γιατρούς, να απευθύνονται σε αυτό το προσωπικό να λύνουν τα προβλήματά τους, γιατί το υπόλοιπο 80% μπορεί να εξυπηρετηθεί.

»Δεν σας λέω να πάνε όλοι μαζί στα κέντρα υγείας, αλλά ένα 40 με 50% θα είχε φύγει από τα νοσοκομεία. Επομένως δεν θα περίμενε ο κόσμος τόσες ώρες. Επομένως δεν θα υπήρχαν και τα ράντζα πάνω και θα ξεκινούσε σιγά – σιγά το ζήτημα με τις προτάσεις που γίνονται να αρχίσει να λύνεται».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις