Ο φετινός χειμώνας πλησιάζει και οι καταναλωτές αναζητούν τις πιο συμφέρουσες λύσεις θέρμανσης, καθώς το φετινό ενεργειακό κόστος διαφαίνεται πιο ευνοϊκό σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Συγκεκριμένα, οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο έχουν μειωθεί, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια παρουσιάζει μια ελαφριά αύξηση.
Παρά τις χαμηλότερες τιμές, ανησυχίες προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διεθνείς τιμές ενέργειας μέσα στον χειμώνα. Με βάση τις τρέχουσες συνθήκες στις διεθνείς αγορές, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται γύρω στο 1,14 ευρώ ανά λίτρο, σε σύγκριση με τα 1,3-1,35 ευρώ που ήταν η αρχική τιμή πέρυσι τον Οκτώβριο. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά κάθε χρόνο στις 15 Οκτωβρίου, με την τελική τιμή να καθορίζεται από τις διεθνείς τιμές της περιόδου.
Οι τιμές του φυσικού αερίου, από την άλλη, βρίσκονται επίσης σε χαμηλότερα επίπεδα, με κόστος 6-7 λεπτά ανά κιλοβατώρα σε σύγκριση με τα 7-8 λεπτά της περσινής χρονιάς.
Ωστόσο, η ηλεκτρική ενέργεια-ρεύμα παρουσιάζει μια μικρή άνοδο, καθώς η μέση τιμή του Σεπτεμβρίου φέτος ήταν 112,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 101,95 ευρώ πέρυσι.
Ποια είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση τον χειμώνα
Όσον αφορά τη σύγκριση των εναλλακτικών πηγών θέρμανσης, το φυσικό αέριο παραμένει η πιο οικονομική επιλογή, ξεπερνώντας το πετρέλαιο θέρμανσης και το ρεύμα.
Ωστόσο, πολλοί καταναλωτές δεν έχουν εγκατάσταση φυσικού αερίου στο σπίτι τους και έχουν στραφεί σε άλλες λύσεις, με την ηλεκτρική ενέργεια, μέσω κλιματιστικών, να αποτελεί βασική επιλογή για τα περισσότερα νοικοκυριά.
Η θέρμανση με ένα κλιματιστικό inverter είναι σίγουρα πιο οικονομική από την θέρμανση με διάφορες σόμπες που κυκλοφορούν. Επιπλέον πολλοί επιλέγουν το ρεύμα για να ζεσταθούν καθώς αυτό πληρώνεται κάθε μήνα και μπορούν να ελέγξουν πόσες κιλοβατώρες έχουν κάψει και να υπολογίσουν το ποσό που θα πληρώσουν.
Το πετρέλαιο από την άλλη είναι πιο «καλή» και ουσιαστική θέρμανση ωστόσο για να βάλει κάποιος θα πρέπει να δώσει «μαζεμένα» από 250 λίτρα -δηλαδή 285 ευρώ- (που είναι συνήθως η ελάχιστη παραγγελία) ή αν θέλει να γεμίσει τη δεξαμενή του θα πρέπει να ανέβει στο 1000ρικο, πράγμα που είναι πολύ δύσκολο για τα περισσότερο σπίτια.
Πόσο «καίει» ένα κλιματιστικό στην θέρμανση
Έστω ότι η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι 0,15 ευρώ. το καθαρό κόστος λειτουργίας ενός κλιματιστικού, ανάλογα με την ισχύ του και την τεχνολογία που διαθέτει, κυμαίνεται ως εξής:
- Ένα κλιματιστικό ισχύος 9.000 BTU με τεχνολογία inverter καταναλώνει 18 kWh ημερησίως, κάτι που αντιστοιχεί σε κόστος 5,23 ευρώ την ημέρα ή 157 ευρώ το μήνα. Χωρίς την τεχνολογία inverter, το κόστος αυξάνεται στα 6,14 ευρώ την ημέρα και στα 184 ευρώ το μήνα.
- Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter καταναλώνει 6,98 ευρώ την ημέρα, με μηνιαίο κόστος 209 ευρώ. Το αντίστοιχο κλιματιστικό χωρίς inverter ανεβάζει το ημερήσιο κόστος στα 8,82 ευρώ και το μηνιαίο στα 264,64 ευρώ.
- Στην περίπτωση των κλιματιστικών 18.000 BTU, η ημερήσια κατανάλωση για συσκευές με inverter ανέρχεται σε 10,53 ευρώ, δηλαδή 315,95 ευρώ το μήνα. Χωρίς inverter, το κόστος ανεβαίνει στα 12,29 ευρώ ημερησίως και στα 368,22 ευρώ μηνιαίως.
- Για τα μεγαλύτερα κλιματιστικά των 24.000 BTU, ένα με inverter καταναλώνει 14 ευρώ την ημέρα, φτάνοντας τα 420 ευρώ το μήνα. Χωρίς inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 16,34 ευρώ, με μηνιαίο κόστος 490,1 ευρώ.
- Τα παραπάνω ποσά αφορούν την καθαρή κατανάλωση ρεύματος του κλιματιστικού. Ωστόσο, στους τελικούς λογαριασμούς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και άλλες χρεώσεις που σχετίζονται με τη χρήση του ηλεκτρικού δικτύου. Αυτές περιλαμβάνουν το κόστος προμήθειας, τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (όπως η χρέωση για τη χρήση του δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων. Επιπλέον, επιβάλλονται φόροι όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ο ΦΠΑ. Τέλος, στον λογαριασμό προστίθενται και άλλες χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως τα δημοτικά τέλη, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ο δημοτικός φόρος, η χρέωση για την ΕΡΤ και το Ειδικό Τέλος 5%.
- Φυσικά οι παραπάνω τιμές είναι για 24 ώρες το 24ωρο να είναι ανοιχτά τα κλιματιστικά, κάτι που στα περισσότερα νοικοκυριά δεν συμβαίνει.
Τέλος, μια ακόμα επιλογή για ζέστη είναι το τζάκι ή οι σόμπες. Για παράδειγμα ένα κυβικό ξύλα στοιχίζει περίπου 85 - 100 ευρώ και ανάλογα με το πόσο «φωτιά» θέλει κάποιος και τι είδους τζάκι ή σόμπα έχει μπορεί να τον ζεστάνει για δύο -περίπου- εβδομάδες.