Την ενοχή του ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, πατέρα Αντώνιου και τεσσάρων εργαζομένων σε δομές της οργάνωσης, αποφάσισε σήμερα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο για την υπόθεση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά φιλοξενούμενα σε σπίτια της ΜΚΟ.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη και ανακοινώθηκε σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα. Ο πατέρας Αντώνιος κρίθηκε ένοχος για συνολικά πέντε πράξεις πλημμεληματικού χαρακτήρα για επιμέρους πράξεις καταδικάστηκαν 4 ακόμη εργαζόμενοι της οργάνωσης ενώ τρεις αθωώθηκαν.
Συγκεκριμένα, ο πατέρας Αντώνιος που είναι παρών στη διαδικασία κρίθηκε ένοχος για:
- βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων ευρισκόμενων υπό την προστασία του δράστη,
- ηθική αυτουργία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου,
- ηθική αυτουργία σε απλή σωματική βλάβη και
- ηθική αυτουργία σε απειλή
Με την απόφασή του, το δικαστήριο δέχθηκε ως αληθείς καταγγελίες τροφίμων, οι οποίοι μιλούσαν για εξαντλητική εργασία, παρατεταμένη απομόνωση για σωφρονισμό, ακόμα και για ξυλοδαρμούς. Αυτή την ώρα η υπεράσπιση ζητεί την αναγνώριση ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες η αναγνώριση των οποίων μπορεί να καθορίσει τις ποινές που θα επιβληθούν στη συνέχεια.
Η εισαγγελική πρόταση
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη δικάσιμο η εισαγγελέας της έδρας είχε εισηγηθεί την ενοχή του πατέρα Αντώνιου για πέντε πλημμεληματικές πράξεις που αφορούν σε κακοποίηση ανηλίκων φιλοξενούμενων και την απαλλαγή του για όλες τις άλλες πράξεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος.
Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε ακόμη την ενοχή, επίσης για επιμέρους πράξεις, για πέντε πρώην εργαζόμενους στην Κιβωτό και την πλήρη αθώωση για δύο ακόμα κατηγορουμένους.
Οι αξιόποινες πράξεις για τις οποίες η εισαγγελέας εισηγήθηκε την ενοχή των κατηγορουμένων αφορούν τις δομές της Κιβωτού σε Βόλο και Χίο. Αντίθετα δεν πείστηκε για καταγγελίες πρώην φιλοξενούμενων που αφορούν τις δομές σε Καλαμάτα, Αθήνα και Πωγωνιανή και για το λόγο αυτό ζήτησε την απαλλαγή των κατηγορουμένων λόγω αμφιβολιών.
Η εισαγγελέας στην αγόρευση του αναφέρθηκε στον κυρίαρχο και αποφασιστικό ρόλο του πατέρα Αντώνιου στην λειτουργία της «Κιβωτού του Κόσμου» καθώς «λειτουργούσε ως πρόσωπο αναφοράς για τα παιδιά». «Ο λόγος του πατέρα ήταν νόμος» είπε επικαλούμενη σχετική αναφορά μάρτυρα.