Την ώρα που η ακρίβεια έχει χτυπήσει «κόκκινο» σε όλους τους κλάδους έχει επηρεάσει φυσικά και την εστίαση.
Οι ιδιοκτήτες των ψητοπωλείων δηλώνουν ανήμποροι να συγκρατήσουν τις τιμές στο σουβλάκι, το αγαπημένο έδεσμα των Ελλήνων, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών έχουν εκτοξευθεί.
«Έχουν ακριβύνει όλες οι πρώτες ύλες, οι ντομάτες, οι πίτες, το κρέας ανέβηκε 1€ το κιλό, για αυτό κι εμείς το ανεβάσαμε ένα 20λεπτο. Από 3,70 το κάναμε 3,90 αλλά προσπαθούμε να μην ξεπεράσουμε τα 4€», αναφέρει ο Σπυρίδων Μπαϊρακτάρης, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην κάμερα του MEGA.
Η άνοδος του 2024
Οι καταστηματάρχες καταγγέλλουν πως δεν μπορούν πλέον να απορροφούν τις αυξήσεις στις τιμές του κρέατος, των λαχανικών αλλά και των σιτηρών.
«Λένε ότι θα ανέβουν πάρα πολύ οι τιμές στις πρώτες ύλες. Αν ανέβουν θα αναγκαστούμε κι εμείς να ανεβάσουμε τιμές, δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλο», λέει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, Ανδρέας Ανδριανάκης.
Οι συγκρίσεις των τιμών με την περσινή χρονιά αποδεικνύουν την κατακόρυφη άνοδο, καθώς το 2023 το σουβλάκι κυμαινόταν από 3 έως 3,70 ευρώ ενώ φέτος ξεκινά από τα 3,40 και αγγίζει ακόμη και τα 4 ευρώ και 20 λεπτά.
Σουβλάκι: Είδος πολυτέλειας
Όπως αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος του σωματείου ψητοπωλών Αττικής, η εποχή που το σουβλάκι θεωρούνταν φθηνό για τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
«Ένα σουβλάκι τυλιχτό κυμαίνεται από 3,40 έως 3,80. Ο μέσος όρος είναι στο 3,70, μπορούμε να βρούμε και με 4 – 4,20 ευρώ.
Μια οικογένεια 4 ατόμων για να φάει σουβλάκια θέλει 35 – 40 ευρώ. Προσπαθούμε να κρατάμε τις τιμές κάτω, κανονικά θα έπρεπε να είναι οι τιμές από 4,20 μέχρι 4,50€».
Περάσαμε πλέον στην εποχή που το σουβλάκι θεωρείται πανάκριβο από πολλούς Έλληνες: «Δε θα το έπαιρνα θα έπαιρνα κάτι άλλο, είναι ακριβό», δήλωσαν στο ρεπορτάζ.
Όπως λένε οι καταστηματάρχες, πλέον είναι θέμα χρόνου το σουβλάκι να ξεπεράσει τα τέσσερα ευρώ, ακόμα και στις πιο λαϊκές γειτονιές της Αθήνας.
Δείτε το σχετικό βίντεο: