Breaking news

Καρατζόπουλος
A

Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος κινηματογραφιστής και συνιδρυτής της εταιρείας Καραγιάννης - Καρατζόπουλος, Αντώνης Καρατζόπουλος.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η γνωστή ηθοποιός και πρόεδρος του Σπιτιού του Ηθοποιού, κα Άννα Φόνσου, εκφράζοντας τη λύπη της για την απώλεια.

Ειδικότερα, σε ανάρτηση του Σπιτιού του Ηθοποιού στο Instagram, η κα Φόνσου ανέφερε πως: «Έφυγε δυστυχώς και ο μεγάλος και σπουδαίος παραγωγός Αντώνης Καρατζόπουλος... Αντώνη μου Σ ευχαριστούμε για αυτά που προσέφερες Σ εμάς τους ηθοποιούς... οφείλουμε σε εσένα πολλά... εγώ τουλάχιστον δεν θα ξεχάσω... Καλό σου ταξίδι...».

Δείτε την ανάρτηση: 

Βιογραφία Αντώνη Καρατζόπουλου 

Ο Αντώνης Καρατζόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ μικρός, σύμφωνα με την επίσημη σελίδα της εταιρίας Καραγιάννης-Καρατζόπουλος ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο. Στον πατέρα του ανήκε ο κινηματόγραφος «Μπομπονιέρα» στην Κηφισιά και εξαιτίας της δουλειάς του γνώριζε καλά τον Ούγγρο κινηματογραφιστή Ζοζέφ Χεπ ο οποίος ζούσε στην Ελλάδα και εργαζόταν τα πρώτα χρόνια στον Φίνο. Όταν κάποια στιγμή αποφάσισε να φτιάξει το δικό του εργαστήριο, προσέλαβε ως υπάλληλό του τον Αντώνη Καρατζόπουλο. Μέσα στο εργαστήριο αυτό, ο Καρατζόπουλος έλαβε τις πρώτες του γνώσεις γύρω από τον κινηματογράφο. Μέσα σε λίγα χρόνια αγόρασε τη δική του κάμερα, που ήταν απαραίτητο εργαλείο τότε για τη δουλειά του οπερατέρ και ξεκίνησε να εργάζεται ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας. Το 1957 πήρε τη μεγάλη απόφαση μαζί με τον αδερφό του και τον πατέρα του να ιδρύσουν την εταιρεία Ι. Καρατζοπουλος και να ξεκινήσουν την παραγωγή ελληνικών ταινιών με την ταινία  «Μαρία Πενταγιώτισσα». Ακολούθησαν αρκετές ταινίες όπως «ο Μιμικός και η Μαίρη(1958)», «ο Θύμιος τα έκανε θάλασσα(1959 )», «Ποια είναι η Μαργαρίτα» κ.α... 

Με τον Κώστα Καραγιάννη συναντήθηκαν στο λεγόμενο «Hollywood», ένα κτίριο στην Ακαδημίας, στο οποίο στεγάζονταν τα γραφεία της Δαμασκηνός Μιχαηλίδης και πολλά άλλα γραφεία μικρότερων εταιρειών παραγωγής. Οι δύο άντρες μόλις συναντήθηκαν θυμήθηκαν ότι είχαν υπηρετήσει μαζί στο στρατό, στον ίδιο λόχο και στον ίδιο θάλαμο. Έχοντας και οι δυο τους ως μεμονωμένες εταιρείες παραγωγής κάποιες εμπορικές επιτυχίες αποφάσισαν να συνεργαστούν και να μπουν πιο επιθετικά στην αγορά του κινηματογράφου. Η εταιρεία Καραγιάννης Καρατζόπουλος τελικά ιδρύθηκε το 1966 από το σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη τον αδερφό του Ντόντο Καραγιάννη και τον Αντώνη Καρατζόπουλο. Την επόμενη χρονιά από την ίδρυση της εταιρείας γυρίσανε την ταινία «Το Πιο Λαμπρό Αστέρι» (1967), με το ζευγάρι Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ και κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή στον πίνακα των εμπορικότερων ταινιών της χρονιάς εκτοπίζοντας την παντοκρατορία της Finos Film.

Μετά το 1973 η παραγωγή της εταιρείας μειώθηκε κατακόρυφα, εξαιτίας της εισόδου της τηλεόρασης. Στα τέλη του ΄70 οραματιζόμενοι την ανάκαμψη του ελληνικού κινηματογράφου χρηματοδότησαν την ταινία του Θ. Μαραγκού «Από πού Πάνε για την Χαβούζα» (1978), η οποία με την τεράστια επιτυχία της, τους δικαίωσε. Παρ’ όλα αυτά η τηλεόραση προκάλεσε δραστική μείωση στα εισιτήρια των κινηματογράφων και έτσι οι ταινίες που γινόντουσαν είχαν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό και το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Συνολικά η εταιρεία έχει παράγει μαζί με τις συμπαραγωγές 110 ταινίες. Το 2015 πήρε τη μεγάλη απόφασή να χρωματίσει στο εξωτερικό για πρώτη φορά την ασπρομάυρη ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άντρα», του ΓΙώργου Τζαβέλλα, με εκπληκτικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή η συλλογή της Καραγιάννης – Καρατζόπουλος καλύπτει περισσότερα από εξήντα χρόνια ελληνικού κινηματογράφου, ξεκινώντας από το 1952 και την ταινία «Ένα βότσαλο στη λίμνη» και φτάνοντας στο 2022 με την ταινία «ARMY BABY». Η εταιρεία Καραγιάννης – Καρατζόπουλος στον ελληνικό κινηματογράφο Η Καραγιάννης-Καρατζόπουλος είναι ελληνική κινηματογραφική εταιρεία. Ιδρύθηκε το 1966 από τον σκηνοθέτη Κώστα Καραγιάννη, τον οπερατέρ, μοντέρ και διευθυντή φωτογραφίας Αντώνη Καρατζόπουλο και τον αδερφό του πρώτου, Θόδωρο Καραγιάννη.

Τόσο ο Κώστας Καραγιάννης όσο και ο Αντώνης Καρατζόπουλος είχαν ήδη εταιρείες παραγωγής και είχαν γυρίσει κάποιες ταινίες, ώσπου η συνάντησή τους οδήγησε στη συγχώνευση των εταιρειών τους και τη δημιουργία της Καραγιάννης-Καρατζόπουλος με σκοπό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Φίνος Φιλμ. Η πρώτη ταινία που προήλθε από την -τότε ανεπίσημη- συνεργασία των Καραγιάννη και Καρατζόπουλου ήταν η ταινία του 1964 Ο παράς και ο φουκαράς, που σημείωσε εισπρακτική επιτυχία. Μετά την επίσημη ίδρυσή της το 1966, η εταιρεία παρήγαγε ήδη μέσα στην πρώτη σεζόν εννέα ταινίες, ενώ αγόρασε και ποσοστό διανομής από την ταινία Οι ένοχοι του Κώστα Ασημακόπουλου, προωθώντας έτσι μια δεκάδα ταινιών εντός του πρώτου χρόνου λειτουργίας της. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ανελίχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ταινιών στην Ελλάδα. Έκανε την παραγωγή σε 118 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες ήταν σκηνοθέτης ο Κώστας Καραγιάννης, ο παραγωγικότερος σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου, αφού σκηνοθέτησε συνολικά 101 ταινίες. Η εταιρεία συνεργάστηκε με μερικούς από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Κώστας Βουτσάς, Μάρω Κοντού, Τζένη Καρέζη, Ρένα Βλαχοπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Νίκος Ρίζος, Θανάσης Βέγγος και άλλοι. Η εταιρεία πέρα από την παραγωγή ή συμπαραγωγή ταινιών, που συνεχίζεται ως τις μέρες μας, αγόρασε κατά καιρούς τα δικαιώματα ταινιών άλλων παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό απέκτησε το 1997 τα δικαιώματα των ταινιών του σκηνοθέτη Τζέιμς Πάρις, ενώ το 2000 αγόρασε τις ταινίες της εταιρείας παραγωγής Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης.

Το 2023, ο κατάλογος της εταιρείας περιλαμβάνει συνολικά 356 ταινίες και ανάμεσα τους νέες κινηματογραφικές παραγωγές, όπως οι ταινίες του Στράτου Μαρκίδη (Οι Γαμπροί της Ευτυχίας, Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο Κοντός, l Love Karditsa, Karditsa forever, Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό κ.ά.), του Νίκου Ζαπατίνα (Περιμένοντας τη Νονά) και του Γιώργου Κορδέλα (Army Baby), στις οποίες η εταιρεία συμμετέχει ως συμπαραγωγός Συμμετοχές και διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1969: Ο μπλοφατζής – Βραβείο α’ ανδρικού ρόλου 1970: Μια γυναίκα στην αντίσταση – Επίσημη συμμετοχή: 1971: Υποβρύχιο Παπανικολής – Τιμητική διάκριση 1971: Καταναλωτική κοινωνία – Επίσημη συμμετοχή 1981: Μάθε παιδί μου γράμματα – 4 βραβεία (α’ γυναικείου ρόλου, α’ ανδρικού ρόλου, σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας) 1982: Το φράγμα – Επίσημη συμμετοχή . 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις