Περίπου 190 κιλά τροφίμων πετάει στα σκουπίδια ετησίως κάθε Έλληνας, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ειδικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Υπεύθυνος Προγράμματος Μείωσης Αποτυπώματος WWF, κ. Αχιλλέας Πληθαράς ανέφερε ότι: «Πετάμε περίπου 190 κιλά τροφίμων, ανά κάτοικο για την Ελλάδα. Έχουν γίνει και άλλες έρευνες που δείχνουν ότι σε επίπεδο νοικοκυριού, περίπου από 98 κιλά τροφίμων πετάει ο καθένας μας. Από αυτά, τα 55 κιλά είναι απολύτως αποφεύξιμα, θα μπορούσαμε δηλαδή να μην τα πετάξουμε».
Ο κ. Πληθαράς παρουσίασε ορισμένους λόγους που πετάμε τρόφιμα. «Ένας βασικός λόγος είναι ότι δεν κάνουμε καλό προγραμματισμό. Πάμε στη λαϊκή και αγοράζουμε πολύ περισσότερα απ' ό,τι χρειαζόμαστε, ίσως γιατί το έχουμε βρει και σε μία προσφορά, με αποτέλεσμα, σιγά σιγά αυτό να σαπίζει και να πετιέται. Υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, έχουμε χάσει επαφή με τα τρόφιμα, δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν ένα τρόφιμο μπορεί να καταναλωθεί ή αν πρέπει να πεταχτεί. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η μπανάνα, που ακόμα κι αν εμφανίσει μικρά μαύρα στίγματα, πολύς κόσμος θα την πετάξει. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος, δεν πρέπει να την πετάξει» είπε.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες συχνά μπερδεύουν την ημερομηνία λήξης με την ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση. «Η ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση αφορά τα τρόφιμα μακράς διαρκείας, ακόμα και λίγες ημέρες και βδομάδες να περάσουν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μπορούμε να καταναλώσουμε το τρόφιμο. Αυτό που λέμε επίσης στους συμπολίτες μας είναι να εμπιστευτούν περισσότερο τις αισθήσεις τους στα ευπαθή προϊόντα, όσον αφορά ειδικά το γάλα, που ακόμη και να έχει περάσει η ημερομηνία, αν δεν ξινίσει, μπορούμε να το καταναλώσουμε. Ο λόγος που μπήκε η ημερομηνία λήξης είναι για να ενημερώνεται ο πολίτης, αλλά και να προστατεύεται και η επιχείρηση. Αντιθέτως, έχει παρατηρηθεί ότι οι ημερομηνίες λήξης είναι πολύ μικρές» ανέφερε.
Καταλήγοντας, ο κ. Πληθαράς συμβούλευσε τους πολίτες «να έχουν εμπιστοσύνη στις αισθήσεις τους, να έχουν καλό προγραμματισμό και καλή συντήρηση των τροφίμων και στο ράφι και στο ψυγείο».