Breaking news

κονσέρβες τόνου
A

Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων μετά τον συναγερμό που σήμαναν δύο ΜΚΟ στην Ευρώπη για την υψηλή συγκέντρωση υδραργύρου στις κονσέρβες τόνου. 

Στην ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ καθησυχάζει τους πολίτες καθώς αναφέρει ότι διενεργεί διαχρονικούς ελέγχους για τα επίπεδα βαρέων μετάλλων (υδράργυρος, μόλυβδος, κάδμιο) σε αλιεύματα ελληνικής προέλευσης, ευρωπαϊκής προέλευσης και τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και αλιευμάτων σε κονσέρβες.

Παράλληλα, ενημερώνει πως κατά τον ετήσιο επίσημο έλεγχο τροφίμων του 2024, τα δείγματα που ελήφθησαν σε κονσερβοποιημένα αλιεύματα κρίθηκαν όλα συμμορφούμενα.

«Υγειονομικό σκάνδαλο» καταγγέλλουν οι δύο ΜΚΟ

Σημειώνεται ωστόσο ότι η καταγγελία που έκαναν οι δύο ΜΚΟ για τις κονσέρβες τόνου αναφέρει ότι «οι μέγιστες περιεκτικότητες σε υδράργυρο του τόνου, που ισχύουν σήμερα στην Ευρώπη, έχουν καθορισθεί με βάση τα διαπιστωμένα ποσοστά μόλυνσης του τόνου και όχι σε συνάρτηση με τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ο υδράργυρος για την ανθρώπινη υγεία, ώστε να εξασφαλίζεται η πώληση του 95% των τόνων», αναφέρεται στην έρευνα.

Έτσι η μέγιστη περιεκτικότητα καθορίσθηκε στο 1 mg/kg στο «βάρος του φρέσκου» τόνου και όχι στο τελικό προϊόν, μέσα στην κονσέρβα.

Οι δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Bloom και Foodwatch βάσισαν τα αποτελέσματα τους σε κονσέρβες τόνου που έλεγξαν και βρήκαν ότι η περιεκτικότητα σε υδράργυρο υπερέβαινε το ανώτατο όριο που έχει καθορισθεί για άλλα είδη ψαριών, δηλαδή 0,3 mg/kg.

Συγκεκριμένα, η Bloom επέλεξε στην τύχη 148 κουτιά κονσέρβας σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία και Ιταλία), τα οποία ελέγχθηκαν από ένα ανεξάρτητο εργαστήριο: 100% των κονσερβών βρέθηκαν μολυσμένες με υδράργυρο.

Ο τόνος περιέχει περισσότερο υδράργυρο από ό, τι άλλα δημοφιλή είδη θαλασσινών, συμπεριλαμβανομένου του σολομού, των στρειδιών και του αστακού. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τόνος τρώει μικρότερα ψάρια που έχουν ήδη μολυνθεί με σημαντικές ποσότητες υδραργύρου. Δεδομένου ότι ο υδράργυρος δεν εκκρίνεται εύκολα, συσσωρεύεται στους ιστούς του τόνου με την πάροδο του χρόνου.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έκανα λόγο για «αληθινό σκάνδαλο δημόσιας υγείας» και ζήτησαν να ληφθούν «επείγοντα μέτρα». Κάλεσαν δε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ευθυγραμμισθεί με την πιο αυστηρή μέγιστη περιεκτικότητα που έχει καθορίσει για τα άλλα είδη, δηλαδή 0,3 mg/kg.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις