Breaking news

Πλαστικά μπουκάλια: Από το 2026 το νέο χαράτσι των 0,15 ευρώ
A

Από το 2026 θα ισχύσει το νέο χαράτσι που θα επιβάλει η κυβέρνηση σε εμφιαλωμένα νερά, χυμούς και αναψυκτικά που διατίθενται σε πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες.

Τα εν λόγω προϊόντα θα ακριβύνουν κατά 1-15 λεπτά του ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος της φιάλης προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι καταναλωτές να το επιστρέφουν σε ειδικά μηχανήματα ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί το πλαστικό.

Αυτό προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που μπαίνει ως συζήτηση στην Βουλή, εισάγοντας έναν νέο μηχανισμό, αυτόν της εγγυοδοσίας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Με voucher επιστροφής χρημάτων τα νέα «καπέλα»

Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες και θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

Πιο αναλυτικά, το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα.

«Βάζουμε ένα εγγυδοτικό τέλος 0,10€ το οποίο θα αυξήσει την τιμή του. Ο πολίτης θα γυρνάει το μπουκαλάκι και θα παίρνει πίσω τα 0,10 λεπτά που είχε δώσει ως εγγυοδοσία. Θα αυξήσει ουσιαστικά τα ποσοστά ανακύκλωσης», εξήγησε ο ΓΓ Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Μανώλγς Γραφάκος.

Θα τοποθετηθούν 15.000 ειδικά μηχανήματα ανακύκλωσης, με έξοδα των παραγωγών σε υπαίθριους χώρους σούπερ μάρκετ σε όλη τη χώρα, σε μικρά νησιά και σε απομακρυσμένα χωριά θα εγκατασταθούν σε δημόσιους χώρους. Οι πολίτες, απλά, θα τοποθετούν τις κενές φιάλες και θα παίρνουν πιστωτικό.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις