Breaking news

Αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας το χαράτσι σε νερό, μπύρες και αναψυκτικά
A

Δεν θα ισχύσει το «καπέλο» υπέρ περιβάλλοντος από την 1η Ιουλίου, όπως διευκρινίζει με παρέμβασή του το υπουργείο Περιβάλλοντος, σε σειρά δημοφιλών προϊόντων, όπως εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, μπύρες και γάλα.

Με βάση προγενέστερη υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ τον Ιούλιο του 2022, με το που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο Σύστημα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS), αυτόματα οι τιμές του εμφιαλωμένου νερού, των αναψυκτικών, της μπύρας κ.ά., σε συσκευασίες από πλαστικό ή αλουμίνιο, θα ανατιμηθούν έως και 20%.

Η ρύθμιση προέβλεπε την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.

Πιο αναλυτικά, το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα.

Σενάρια ανατιμήσεων… και μια αινιγματική διάψευση

Τα νέα σενάρια περί αυξήσεων σε εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά και μπύρες, ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουνίου, μετά την κυκλοφορία πληροφορίας ότι το σύστημα DRS θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με προηγούμενο ΦΕΚ.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με μια λακωνική και καθόλου επεξηγηματική ανακοίνωση, διέψευσε την ύπαρξη νέου ΦΕΚ, χωρίς όμως να δίνει καμία διευκρίνιση για το τι θα ισχύσει τελικά, πότε θα εφαρμοστεί το DRS και κυρίως γιατί υπάρχουν συνεχείς, αθόρυβες καθυστερήσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαψεύδει, κατηγορηματικά, την ύπαρξη Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), η οποία υποτίθεται πως έχει δημοσιευθεί σε Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) προ δύο μηνών, σχετικά με την εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System - DRS) για τα πλαστικά και τα αλουμινένια μπουκάλια, από τις αρχές Ιουλίου 2024

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις