Breaking news

noodles
A

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) ενεργοποίησε σήμερα η Ελλάδα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ελλάδα προειδοποιεί για μολυσμένα noodles στιγμής που πωλούνται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ. 

Πιο αναλυτικά, οι Αρχές ανακάλυψαν στην ελληνική αγορά noodles στιγμής που περιέχουν τον βάκιλλο τον κηρόχρου και ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από πλευράς Ελλάδος το επίμαχο μολυσμένο τρόφιμο είναι γαλλικής προέλευσης. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ενημέρωση για ανάκληση του τροφίμου καθώς αναμένονται και οι τελικοί έλεγχοι.

Μόλις ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και αν κριθεί ότι το προϊόν χρήζει άμεσης ανάκλησης από τα ράφια σούπερ μάρκετ και καταστημάτων τότε ο ΕΦΕΤ θα εκδώσει σχετικό δελτίο με όλα τα χαρακτηριστικά και την επωνυμία του τροφίμου για την έγκαιρη ενημέρωση των καταναλωτών. Προς το παρόν οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

noodles

Τι είναι ο βάκιλλος τον κηρόχρου

Ο Βάκιλλος ο κηρόχρους, μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση στον άνθρωπο, η οποία οφείλεται στην κατάποση του μικροβίου ή των τοξινών του, που υπάρχουν στην τροφή

Η τροφική δηλητηρίαση από τον Βάκιλλο τον κηρόχρου, παρουσιάζεται με δύο μορφές:

  • Διαρροϊκού τύπου: Οφείλεται στην θερμοευαίσθητη τοξίνη. Παράγεται στο έντερο και προκαλεί διάρροια και κοιλιακά άλγη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 10-15 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το κρέας και οι σάλτσες. Πιο συχνή είναι στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική.
  • Εμετικού τύπου: Οφείλεται στην θερμοανθεκτική τοξίνη, η οποία δεν καταστρέφεται, έστω και αν η τροφή θερμανθεί πριν από την κατανάλωση. Προκαλεί ναυτία και έμετο( σπάνια διάρροια). Τα συμπτώματα, εμφανίζονται 1-5 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Συνήθως ενοχοποιείται το ρύζι και τα όσπρια, ενώ πιο συχνή είναι η εμφάνιση της στην Ιαπωνία.  

Και στις δύο μορφές, τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από 12-48 ώρες.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις