Breaking news

Εκλογές ΠΑΣΟΚ
A

Έναν μεγάλο νικητή, τον Νίκο Ανδρουλάκη (που κέρδισε με διαφορά άνω των 25.000 ψήφων) και μια παρ΄ολίγον ανατροπή (με βάση τις δημοσκοπήσεις) είχε ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ.Ο νυν πρόεδρος του κόμματος επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί, εντούτοις και ο ίδιος βγήκε από τη «μάχη» ελαφρώς λαβωμένος.

Παρ'ολίγον έκπληξη με τον Δούκα

Κι αυτό διότι επιβεβαιώθηκε το ζήτημα που υπάρχει στην Αττική, καθώς o κ. Ανδρουλάκης «έχασε» τόσο από τον Π. Γερουλάνο όσο και από την Άννα Διαμαντοπούλου, κόβοντας το νήμα τρίτος. Στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, αν και βγήκε πρώτος, η Α. Διαμαντοπούλου βρισκόταν πάρα πολύ κοντά. Με άλλα λόγια, δείχνει να επιβεβαιώνεται -όπως και στις εκλογές- το ζήτημα για τον Ν. Ανδρουλάκη που υπάρχει στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε αντίθεση με την περιφέρεια όπου διατηρεί τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ ισχυρά ποσοστά. Να σημειωθεί, δε, ότι χθες έλαβε περίπου 88.000 ψήφους ενώ το 2021 είχε φτάσει τις 99.000.

Την ίδια στιγμή, ο Χάρης Δούκας ναι μεν κατάφερε να περάσει στο δεύτερο γύρο, αλλά κόντεψε να γίνει το θύμα μιας μεγάλης έκπληξης. Στην… ψήφο κρίθηκε η δεύτερη θέση, με τον ίδιο τελικά να επικρατεί, και τη γεύση που αφήνει ο πρώτος γύρος να είναι για τον δήμαρχο Αθηναίων γλυκόπικρη. Στη θεωρητικά «δυνατή» του περιοχή στην Αθήνα βγήκε τέταρτος(!) πίσω από τον Π. Γερουλάνο, την Α. Διαμαντοπούλου και τον Ν. Ανδρουλάκη, με τη διαφορά μάλιστα από τον πρώτο να αγγίζει τις δέκα(!) μονάδες. Παρ’ όλα αυτά, πέτυχε τον βασικό του σκοπό, που δεν ήταν άλλος από το να βρεθεί στο δεύτερο γύρο και με τις κατάλληλες συμμαχίες να επιχειρήσει να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.

Από τους «νικητές», μολονότι ηττημένος ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος ως αουτσάιντερ, διεκδίκησε μέχρι την τελευταία στιγμή την είσοδό του στο δεύτερο γύρο. Απέδειξε ότι διαθέτει δύναμη στην Αττική, όπου σάρωσε, αλλά εν τέλει δεν κατάφερε να διαψεύσει τα προγνωστικά. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γερουλάνος, πλέον, ισχυροποιείται στο ΠΑΣΟΚ και θα παίξει σημαντικό ρόλο εν όψει της κάλπης της επόμενης Κυριακής.

Το «είμαι εδώ» της Άννας Διαμαντοπούλου δείχνει τη διάθεση της πρώην Επιτρόπου να παραμείνει ενεργή στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία πάντως περίμενε αρκετά περισσότερα από την εκλογική μάχη. Η ίδια έριξε όλα της τα χαρτιά στο τραπέζι, αλλά το γεγονός ότι «απείχε» από το κόμμα -όπως κατηγορήθηκε άλλωστε- την «πλήγωσε».

Την ίδια στιγμή, με ψηλά το κεφάλι ολοκλήρωσαν τη διαδικασία τόσο ο Μιχάλης Κατρίνης όσο και η Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι δεν διατηρούσαν αρκετές πιθανότητες για να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο. Ωστόσο, καταγράφηκαν και θα διεκδικήσουν ρόλο την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ.

Με «όπλο» τη συμμετοχή

Ένα από τα στοιχεία που κρατούν στο ΠΑΣΟΚ είναι η συμμετοχή. Οι ψηφοφόροι έφτασαν τους 302.000 αυξημένοι κατά 32.000 σε σχέση με το 2021. Πρόκειται για ένα αρκετά ικανοποιητικό νούμερο για την Χαριλάου Τρικούπη, κάτι το οποίο αναγνώρισαν όλοι οι υποψήφιοι. Πλέον το σημαντικό είναι να κεφαλαιοποιηθεί η αρκετά μεγάλη συμμετοχή, που θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει νέα ώθηση στο κόμμα.

Ο δεύτερος γύρος

Από σήμερα τα βλέμματα στρέφονται στο δεύτερο γύρο και οι πανηγυρισμοί στα επιτελεία ήδη από τα μεσάνυχτα κόπασαν. Μπορεί η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο να θεωρείται αρκετά μεγάλη, αλλά πράσινα στελέχη θυμίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης διαθέτει αρκετούς εχθρούς εντός του κόμματος. Στο ερώτημα, βέβαια, αν μπορεί το αποτέλεσμα να αντιστραφεί, στελέχη με εμπειρία εκτιμούν ότι είναι αρκετά δύσκολο, δεδομένης της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει. Εκτός κι αν ο Χάρης Δούκας καταφέρει να συμμαχήσει ανοικτά με έναν ή δύο συνυποψηφίους και η εικόνα αλλάξει άρδην…

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr:

Τα τρία μέτωπα του Γεωργιάδη στην Υγεία: Γιατί καθυστερούν οι αλλαγές σε εφημερίες, Διοικητές Νοσοκομείων, φάρμακα

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης στο ΠΑΣΟΚ; Το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο και η πλάκα on air

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις