CLOSE

Breaking news

Κινητό smarthphonε
A

Μία νέα λέξη έχει προστεθεί στο λεξικό των επιστημόνων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και αυτή δεν είναι άλλη από τη «nomophobia», το σύνδρομο στέρησης του κινητού τηλεφώνου. Η λέξη «nomophobia» αναφέρεται στον διάχυτο φόβο και άγχος που προκαλείται σε ένα άτομο όταν στερηθεί ή αποχωριστεί το κινητό τηλέφωνό του. Έχει θεωρηθεί σύμπτωμα και είναι σύνδρομο της προβληματικής χρήσης των ψηφιακών μέσων στην ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Ο όρος, δηλαδή το αγγλικό «μείγμα» για το «no-mobile-phone phobia», επινοήθηκε κατά τη διάρκεια μελέτης του 2008 από τα Ταχυδρομεία της Μεγάλης Βρετανίας, που ανέθεσε στο YouGov να αξιολογήσει τις ανησυχίες που υπέστησαν οι χρήστες κινητών τηλεφώνων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 53% των χρηστών των κινητών τηλεφώνων στη Μ. Βρετανία τείνουν να ανησυχούν όταν «χάσουν το κινητό τους τηλέφωνο, εξαντληθεί η μπαταρία ή η πίστωση ή δεν έχουν κάλυψη δικτύου». Οι περισσότεροι με τέτοια συμπτώματα νομοφοβίας, ποτέ δεν απενεργοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα.

Οι ψυχολογικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου, μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή αυτοεκτίμηση όσο και εξωστρεφή προσωπικότητα όταν κοινωνικά άτομα χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνό τους υπερβολικά. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από άλλες υποκείμενες ή προϋπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, όπως κοινωνική φοβία ή διαταραχή κοινωνικού άγχους, κοινωνικό άγχος, και διαταραχή πανικού.

Προς το παρόν ο όρος δεν περιλαμβάνεται στο Εγχειρίδιο Διαγνωστικών και Στατιστικών Ψυχικών Διαταραχών. Ο όρος ωστόσο έχει προταθεί ως μία νέα «φοβία», με βάση συγκεκριμένους ορισμούς, και αναμένεται να συμπεριληφθεί άμεσο στο μέλλον.

Πώς θα απαλλαγείτε από τη nomophobia

Ακολουθούν μερικές προτάσεις για αποσύνδεση από το τηλέφωνό σας:

  1. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να χαλαρώσει χωρίς το τηλέφωνό σας κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
  2. Μείνετε σκόπιμα μακριά από το τηλέφωνό σας για μία ώρα τη φορά. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το απενεργοποιήσετε αν αυτό είναι χρήσιμο.
  3. Αφήστε το τηλέφωνό σας στο σπίτι ή στο πλάι όταν πηγαίνετε για ψώνια ή παρακολουθείτε μια εκδήλωση.
  4. Φορέστε ένα ρολόι για να ελέγξετε την ώρα, αντί να βασίζεστε στο τηλέφωνό σας.
  5. Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο ή ένα πρόγραμμα σχεδιασμού για να προγραμματίσετε σημαντικά γεγονότα.
  6. Βρείτε νέα χόμπι που σας επιτρέπουν να περνάτε χρόνο μακριά από το τηλέφωνό σας.
  7. Μάθετε περισσότερα για τη nomophobia για να αποκτήσετε γνώσεις σχετικά με τα σημάδια και τα ερεθίσματα.
  8. Σε ακραίες περιπτώσεις, ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις