CLOSE

Breaking news

Κίνηση στους δρόμους της Αθήνας
A

Στη Βουλή προς ψήφιση πρόκειται να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), ο οποίος θα προβλέπει αυστηρότερες ποινές από αυτές που ισχύουν σήμερα για ορισμένες επικίνδυνες παραβάσεις. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει υψηλά πρόστιμα αλλά και ποινές για όσους οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, παραβιάζουν τον ερυθρό σηματοδότη, μιλούν στο κινητό ή δεν φορούν ζώνη ασφαλείας και κράνος.

Εκτός των προστίμων το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται εξετάζει και την μείωση της ταχύτητας μέσα στις πόλεις από τα 50 χλμ την ώρα που ισχύει σήμερα, στα 25 ή 30 χλμ την ώρα. 

Τα 7 βασικά σημεία του νέου ΚΟΚ

Αναλυτικά, τα 7 σημεία στα οποία θα εστιάζει το νομοσχέδιο για τον νέο ΚΟΚ είναι τα εξής:

1. Υψηλή τιμωρία θα προβλέπεται για όσους παραβιάζουν κόκκινο σηματοδότη, δεν φορούν κράνος ή ζώνη, οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ, και μιλούν στο κινητό.

2. Η χρήση του κράνους θα γίνει υποχρεωτική, τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρότερες μοτοσικλέτες. Αυστηρές ποινές θα προβλέπονται στους υπότροπους παραβάτες

3. Η μείωση της ταχύτητας στον αστικό ιστό, καθώς τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν στις πόλεις, με το 74% αυτών να προκαλούν νεκρούς ή τραυματίες. 

4. Η διαμόρφωση των οδών με στόχο τη μείωση της ταχύτητας και την προώθηση της μικροκινητικότητας. Η δημιουργία ασφαλών δρόμων θα συμβάλει στη μείωση της ταχύτητας και θα προωθήσει τη χρήση ποδηλάτων και πατινιών, πάντα με όρους ασφάλειας. Αφορά ταχύτητες των έως 25 km/h σε τέτοιου είδους οχήματα, με κράνος και όλους τους κανόνες ασφαλείας.

5. Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στη διήθηση της κυκλοφορίας των μοτοσικλετιστών. Με τη νέα προσέγγιση, οι μοτοσικλετιστές θα μπορούν να κινούνται με ασφάλεια χωρίς να παρεμποδίζονται από τη συμφόρηση των αυτοκινήτων. 

6. Αντικοινωνική συμπεριφορά - υποτροπιάζουσα παραβατική συμπεριφορά.

7. Απενοχοποίηση οχημάτων και υπευθυνότητα οδηγών

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις