Από αύριο, Πέμπτη 10 Απριλίου, ενεργοποιούνται τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους να τις πάρουν πίσω ακόμα και πριν τον Πάσχα με την καταβολή αναλογικών τελών.
Πιο συγκεκριμένα με τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή και στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να θέσουν ξανά σε κίνηση τα οχήματά τους αλλά με μικρότερη επιβάρυνση, ενώ «κλειδώνει» και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Σημειώνεται πως κάθε χρόνο τα «τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα» ισχύουν από την 1η Απριλίου και μετά.
Ειδικότερα, όσον αφορά την φετινή χρονιά προβλέπεται η σχετική τροπολογία να ισχύσει από αύριο 10 Απριλίου με βάση τις λεπτομέρειες που θα καθορίζει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Ακόμη, θα υπάρχει ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας και ο οδηγός γνωρίζει ήδη από φέτος ότι δεν υπάρχουν παρατάσεις στην προθεσμία καταβολής.
Να σημειωθεί πως το σύστημα κλείνει στις 31 Δεκεμβρίου και μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία ο οδηγός πρέπει:
- ή να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς,
- ή να βάλει το όχημα σε ακινησία (σ.σ συνήθως αυτή τη λύση επιλέγουν οι εταιρείες ενοικιάσεων για να μην πληρώνουν τα τέλη για τους πρώτους μήνες του χρόνου που δεν έχει δουλειά λόγω τουρισμού. Φυσικά, επιλέγουν τη λύση και πολλοί ιδιώτες κυρίως παλαιών οχημάτων μεγάλου κυβισμού).
Αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας και τα καταβάλλει μέσα στον Ιανουάριο, επιβαρύνεται με επιπλέον 25%. Από τον Φεβρουάριο το ποσοστό προσαύξησης γίνεται 50% και τον Μάρτιο 100%.
Από την 1η Απριλίου ξεκινάει η διαδικασία άρσης της ακινησίας με πληρωμή τελών με τον μήνα. Ο οδηγός επιβαρύνεται με τα τέλη που αναλογούν στους μήνες κυκλοφορίας που θα επιλέξει.
Έτσι, ένα ΙΧ 1400 κυβικών του 2007 που κανονικά πληρώνει 255 ευρώ, αν τεθεί σε κυκλοφορία από την 1η Ιουνίου (δηλαδή για 7 μήνες) θα πληρώνει 148,75 ευρώ ενώ αν κυκλοφορήσει από την 1η Αυγούστου με 106,25 ευρώ.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Αναλυτικά όσα προβλέπονται στην τροπολογία:
- Ο ιδιοκτήτης ή ο κάτοχος επιβατικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης μπορεί από την 01/04 κάθε έτους να άρει μια φορά την ακινησία του οχήματος εντός του ιδίου έτους, με αναλογική καταβολή των δωδεκατημορίων των ετήσιων τελών τα οποία αντιστοιχούν στους μήνες άρσης της ακινησίας και υπολείπονται έως τη λήξη του έτους. Η αναλογική καταβολή διενεργείται προηγουμένως της άρσης ακινησίας. Χρονικό διάστημα άρσης μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας.
- Το όχημα τίθεται αυτομάτως σε ακινησία από την ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων, μετά την παρέλευση της περιόδου κυκλοφορίας, για την οποία έχουν καταβληθεί τα αντίστοιχα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.
- Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, οι κληρονόμοι ευθύνονται για τα τέλη κυκλοφορίας του έτους, θανάτου αφαιρουμένου του ήδη καταβληθέντος ποσού, ενώ για το επόμενο έτος οφείλουν και πρόστιμο. Το διοικητικό πρόστιμο των 10.000€ δεν επιβάλλεται για το έτος του θανάτου και το επόμενο.
- Σε περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας εντός του έτους, καταβάλλονται αναλογικά τέλη για τους μήνες έως τη λήξη του έτους εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έπαυσε η αναγκαστική ακινησία. Αν δεν καταβληθούν εμπροθέσμως τα τέλη, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετησίων τελών κυκλοφορίας. Με πράξη της αρμόδιας υπηρεσίας της φορολογικής διοίκησης, διαπιστώνεται το οφειλόμενο ποσό για την άρση της αναγκαστικής ακινησίας, βάσει της ακριβούς ημερομηνίας άρσης.
- Αν κατά τη διάρκεια της άρσης ακινησίας με αναλογικά τέλη, το όχημα μεταβιβαστεί ή διαγραφεί οριστικά λόγω εξαγωγής, οφείλονται τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας. Αναλογικά τέλη που έχουν καταβληθεί χωρίς να πραγματοποιηθεί η άρση της ακινησίας εντός του ίδιου έτους δεν επιστρέφονται.
- Ειδικά για το 2025 η δυνατότητα ισχύει από την 10/04/2025.
Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ
Με απόφαση του διοικητή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων καθορίζονται:
- Ο τρόπος και ο ακριβής χρόνος ενημέρωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου για τον αυτόματη θέση σε ακινησία.
- Η διαδικασία υποβολής δήλωσης ή μεταβολής του τόπου φύλαξης του οχήματος και οι σχετικές προθεσμίες.
- Τα ζητήματα ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
- Οι ενέργειες των κληρονόμων του ιδιοκτήτη οχήματος, καθώς και οι ειδικότερες λεπτομέρειες για την επιβολή ή μη επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη μεταβίβασης εξαγωγής. Ή άλλων ειδικών περιπτώσεων.
- Ο ακριβής χρόνος και τρόπος θέσης εκ νέου του οχήματος σε ακινησία.