Ξεκινά τον Φεβρουάριο η νέα «σούπερ» φορολοταρία του Δημοσίου που θα μοιράζει σε έναν υπερτυχερό το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ προβλέπει και μία ετήσια κλήρωση με το έπαθλο να αγγίζει τα 100.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, η φορολοταρία που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο θα αφορά όλες τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που έγιναν και εκκαθαρίστηκαν τον Ιανουάριο του 2022. Την κλήρωση θα πραγματοποιήσουν το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αφορά κάθε φορολογούμενο και όλες τις αποδείξεις με κάρτες που πραγματοποιήθηκαν τον Ιανουάριου στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι για να συμμετάσχει κανείς στη δημόσια κλήρωση του Φεβρουαρίου για τη φορολοταρία αποδείξεων αρκεί να έχει πραγματοποιήσει έστω και μία ηλεκτρονική συναλλαγή από την 1η έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Μεγαλύτερα δώρα, λιγότεροι τυχεροί
Μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 η φορολοταρία μοίραζε το ποσό των 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς. Από τον Ιανουάριο του 2022 όμως τα βραβεία κλιμακώνονται και κυμαίνονται μεταξύ των 1.000 και 50.000 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, κάθε μήνα η φορολοταρία θα διανέμει τα εξής ποσά σε 576 τυχερούς:
- 1.000 ευρώ θα κερδίζουν 500 τυχεροί
- 5.000 ευρώ θα κερδίζουν 70 φορολογούμενοι
- 20.000 ευρώ θα κερδίζουν 5 τυχεροί θα και
- 50.000 ευρώ θα λαμβάνει ένας «υπερτυχερός»
Τα Χριστούγεννα όλοι οι «λαχνοί» υπό μορφή δαπανών που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα θα μπαίνουν στην κληρωτίδα για να προκύψει ένας τυχερός ο οποίος θα κερδίσει 100.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα δεν θα αλλάξει και θα παραμείνει στο 1 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Πώς υπολογίζονται οι λαχνοί
Στο νέο σύστημα της «Φορολοταριας 2.0», όπως αποκαλείται από κυβερνητικά στελέχη, για τους λαχνούς θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα, θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
Δηλαδή, όσο μεγαλύτερο (πάνω απο υποχρεωτικό 30%) είναι το ποσοστού συναλλαγών επι του εισοδήματος τόσο περισσότεροι θα είναι οι λαχνοί. Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.